Mainos

Uhmakkaat kosovolaiset pitävät omat vaalinsa

Kosovon albaanit jatkoivat tänään Serbian johdon uhmaamista ja ilmoittivat, että alueella pidetään yleiset vaalit suunnitelmien mukaan 22. maaliskuuta. Kosovolaisten on määrä valita "presidentin" lisäksi edustajat 140-paikkaiseen "parlamenttiin" vaaleissa, joita Serbia ei pidä laillisina.

Äänestystä lykätään ainoastaan Drenican alueella, missä arviolta 80 ihmistä kuoli serbijoukkojen hyökkäyksissä runsas viikko sitten, ilmoitti Kosovon demokraattisen liiton LDK:n edustaja tänään Pristinassa.

LDK:n johtaja Ibrahim Rugova ilmoitti vaalien järjestämisestä jo viime vuoden joulukuussa. Edellisen kerran kosovolaiset äänestivät "omissa" vaaleissa vuonna 1992, jolloin Rugova valittiin tasavallaksi julistautuneen Kosovon presidentiksi. 53-vuotiaan albaanijohtajan uskotaan yleisesti voittavan vaalin myös tällä kertaa.

Rugova on toistaiseksi kieltäytynyt neuvottelemasta Kosovon tulevaisuudesta Serbian viranomaisten kanssa. Tänään Rugovan edustaja kuitenkin sanoi, että albaanit harkitsevat oman valtuuskunnan muodostamista neuvotteluja varten. Kosovon albaanit ovat viime aikoina vaatineet alueelle täyttä itsenäisyyttä. Länsimaat ovat tukeneet vaatimuksia Kosovon autonomisen aseman palauttamisesta, mutta eivät kannata Kosovon täydellistä irtautumista Serbiasta.

Kosovolaiset ovat vaatineet myös, että ulkopuolisen välittäjän on osallistuttava neuvotteluihin Kosovon ja Serbian kesken. Tähän taas Serbia ei ole suostunut, koska se pitää Kosovon kysymystä Serbian sisäisenä asiana. EU:n ulkoministerit nimittivät perjantaina Espanjan entisen pääministerin Felipe Gonzalezin välittämään Serbian ja Kosovon välisessä kiistassa.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.