Uhmakas Saddam oli oikeudessa vain kolme tuntia

Rikoksista ihmisyyttä vastaan syytetty Saddam Hussein saapui tänään oikeuden eteen pystypäin, koraani kainalossaan. Käsittely keskeytettiin pian alkamisen jälkeen, ja se jatkuu marraskuun 28 päivänä.

Liki kaksi vuotta ehti kulua ennen kun maakuopasta läheltä synnyinpaikkaansa löydetty Irakin entinen johtaja Saddam Hussein saatiin tänään tuomioistuimen eteen. Kauan Saddam ei oikeudessa ollut, sillä oikeuden puheenjohtajana toimiva tuomari Rizgar Mohammed Amin keskeytti oikeudenkäynnin kolmen tunnin jälkeen. Aminin mukaan keskeytyksen syynä oli se, että monet todistajista olivat liian peloissaan saapuakseen paikalle.

- Päällimmäinen syy on se, että todistajat eivät tulleet paikalle. He olivat liian peloissaan todistaakseen julkisesti. Tämä asia on ratkaistava seuraavaan istuntoon mennessä, Amin vaati.

Oikeuden on määrä jatkaa istuntoaan 28. marraskuuta. Oikeudenkäynnissä käsitellään syytteitä, joissa Saddamia ja seitsemää muuta hänen hallintoonsa kuulunutta syytetään vuonna 1982 Dujailin shiiakylässä tehdystä joukkomurhasta. Koko kahdeksikko, Saddam mukaanlukien, kiisti syyllisyytensä.

Saddam-oikeuden tuomati Rizgar Mohammed Amin.

Saddam uhmakkaana

Tummaan takkiin ja avokaulaiseen valkoiseen paitaan pukeutunut Saddam saapui oikeuteen Koraani kainalossaan kahden vartijan saattelemana. Saddam istui oikeussalissa terästangoilla rajatussa aitauksessa. Saddam osoitti oikeudelle niinikään, ettei hän ole alistunut. Kun Amin käski Saddamia ilmoittamaan nimensä, tämä kieltäytyi:

- Te tunnette minut. Te olette irakilainen, ja te tiedätte kuka minä olen, Saddam uhitteli.

- En vastaa tälle niin sanotulle oikeudelle. Keitä te olette? Mitä te olette? Miehitys on laiton. Pidän kiinni perustuslaillisista oikeuksistani Irakin presidenttinä, hän jatkoi.

Oikeuden puheenjohtajan kerrottua Saddamin nimen ja tittelin "entinen Irakin presidentti", Saddam pääsi heti korjaamaan:

- En sanonut entinen presidentti.

Mikäli Saddam aikanaan todetaan syylliseksi Dujailin joukkomurhaan, hänet voidaan tuomita hirtettäväksi jo pelkästään tästä rikoksesta. Siihen on kuitenkin vielä pitkä matka, sillä entisen diktaattorin puolustuksen odotetaan pyrkivän hajottamaan oikeuden istunnon sillä perusteella, että miehitysaikana perustettu tuomioistuin on laiton.

Oikeudenkäynnin alkua CNN-televisiokanavalle Lontoossa analysoinut lakiasiantuntija Jonathan Goldberg sanoi epäilevänsä oikeudenkäynnin puolueettomuutta:

Saddamia syytetään muun muassa joukkomurhista.

- Todennäköisesti se ei tule olemaan puolueeton oikeudenkäynti amerikkalaisten ja eurooppalaisten standardien mukaan. Enemmänkin kyseessä on pr-sirkus, Golberg summasi.

Irakissa oli tänään verrattain rauhallista. Saddamin kotikylässä Tikritissä tosin järjestettiin ex-presidenttiä tukevia mielenosoituksia:

- Oikeudenkäynti ei ole puolueeton. Heidän pitäisi tuoda oikeuteen ne, jotka ovat repimässä kappaleiksi Irakia ja sen kansalaisia, vaati 18-vuotias tikritiläisopiskelija Dawud Farham.

(MTV3-STT-TT-AFP-DPA-Reuters)

Helsingin yliopiston kansainvälisen oikeuden professori Jarna Petmanin mukaan tuomioistuimen toimivallan laillisuuden kiisttäminen kuuluu Saddamin puolustuksen strategiaan.

(Kymmenen uutiset 19.10.2005)

Saddamin oikeudenkäynti on erittäin tarpeellinen, mutta monella tapaa ongelmallinen toteavat Amnesty Internationalin toiminnanjohtaja Frank Johansson ja lähetystöneuvos Marja Lehto ulkoministeriöstä.

(Huomenta Suomi 19.10.2005)

Lue myös:

    Uusimmat