Mainos

Uhkarohkeat bodarit kuntosalien riesa

Kuntosalien turvallisuusriskit johtuvat osittain käyttäjistä itsestään. Riskikäyttäjiä ovat nuoret, voimansa yliarvioivat miehet sekä kuntosalien harmaat pantterit, joilla kuntoiluun liittyy sairaskohtauksen vaara, kertoo Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ympäristöterveydenhuollon ylitarkastaja Merja Virtanen.

– Asiakas päättää viime kädessä, noudattaako hän ohjeita. Yleisin riski on se, että asiakas yliarvioi voimansa väärin, ei välitä ohjeista tai ei lämmittele riittävästi. Tätä riskiä ei voida koskaan kokonaan poistaa, sanoo Virtanen.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kertoi tänään, että kuntosalien turvallisuudessa on edelleen paljon puutteita. Kaikista laitteista ei esimerkiksi löytynyt käyttöohjeita, ja osassa laitteista varoitusmerkit ja huoltosuunnitelmat olivat puutteellisia.

Kaikilla kuntosaleilla henkilökunta ei myöskään antanut asiakkaille tarvittavaa alkuopastusta, eikä laitteiden käyttöä valvottu.

Vaaratilanteita syntyy etenkin sellaisten laitteiden käytössä, joissa käytetään painoja. Aluehallintoviraston tietoon tulleet kuntosalionnettomuudet ovat olleet melko lieviä: venähdyksiä, kuhmuja, naarmuja ja nyrjähdyksiä. Lisäksi on sattunut pari murtumaa ja yksi ompelua vaatinut haava.

Suurimmat vammat kuntosalilla syntyvät, kun paino tai tanko putoaa raajan päälle tai kun laitteen vaijeri katkeaa.

Turvallisuuden kohentaminen kuntosaleilla onnistuisi Virtasen mukaan pienin keinoin: laittamalla laitteiden käyttöohjeet kaikkien näkyville ja antamalla yhteystiedot, joihin ottaa yhteyttä ongelmatilanteissa. Alkuopastuksesta pitäisi huolehtia aina, ja henkilökuntaa pitäisi riittää paikalle valvomaan kuntoilua.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.