Mainos

Uhkapeliongelmat pahenevat koko ajan

Viime vuosina on lisääntynyt erityisesti iäkkäiden naisten sekä lasten peliriippuvuus. Internet on lisännyt peliongelmaisten määrää ja ongelmien vakavuutta entisestään.

Rahapelien aiheuttamat ongelmat lisääntyvät koko ajan. Helsingin nimettömät pelurit -tukiryhmän perustajajäsenen Esan mukaan lisääntynyt pelitarjonta on näkynyt viime vuosina myös peliongelmaisten määrässä ja ongelmien vakavuudessa.

-Peliongelmaisten GA-tukiryhmiin (Gamblers Anonymous) hakeudutaan vasta, kun kaikkia muita keinoja on kokeiltu, ja viime aikoina mukaan tulleiden ongelmat ovat olleet aiempaa pahempia.

Ongelmien hankaluus kuitenkin vaihtelee paljon pelurin sietokyvyn mukaan.

-Osa on pelannut koko omaisuutensa ja osa vasta kuukauden palkan.

Viime vuosina peliongelmaisten tukiryhmiin on hakeutunut aiempaa enemmän iäkkäitä naisia, joille on kehittynyt peliriippuvuus vasta eläkkeelle jäämisen jälkeen. Noin 70 prosenttia tukiryhmiin hakeutuneista on silti miehiä. Toinen kasvava peliongelmaisten ryhmä on internetissä osakekeinottelussa epäonnistuneet.

Suuri osa tukiryhmissä käyvistä on 40-50-vuotiaita, mutta osallistujien ikähaarukka on 15 vuodesta 75:een. Esa arvelee, että ikäjakauma ei kuitenkaan kerro koko totuutta.

-Ryhmäläisten korkean keski-iän vuoksi nuoret eivät ehkä koe kuuluvansa joukkoon ja jäävät pois. Peliongelmaisten tukiryhmiä on Suomessa Helsingissä, Lohjalla, Tampereella ja Kajaanissa.

Jopa tuhat lasta kärsii pelihimosta

Jopa tuhat suomalaislasta viettää turhan paljon aikaa peliautomaattien parissa. Lasten peliriippuvuutta tutkineen Reijo Kurkelan mukaan pelihimo on monesti näkyvin oire siitä, että lapsella tai nuorella on myös muita ongelmia. Tämän vuoksi pelaamiseen tulisi puuttua mahdollisimman varhain.

-Pelaaminen näkyy ulospäin, mutta sen syy on usein piilossa, Kurkela summaa. Tutkijan mukaan lantti pokeriin silloin tällöin ei ole vielä ongelma. Hälytyskellojen pitäisi kuitenkin helistä, jos pelaaminen ottaa lapsen elämässä vallan ja automaatit nielevät niin rahat kuin vapaa-ajankin.

Alle 15-vuotiaat eivät saa käyttää peliautomaatteja ilman vanhempien läsnäoloa. Pelien käytön valvonta on automaatit omistavan Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) harteilla. Yhdistyksen henkilökunta kiertää kentällä ja huomauttaa mahdollisista väärinkäytöistä. Pelaamista valvovat myös kaupat ja ravintolat, joissa automaatteja on. Jos väärinkäyttöä ilmenee, RAY voi poistaa laitteen.

Raha-automaattiyhdistyksen tiedotuspäällikkö Matti Hokkanen sanoo, että lasten pelaamista on mahdotonta valvoa vedenpitävästi. Yhdistys kuitenkin välttää pelien sijoittamista koulujen lähistölle.

Kymmenesosa lopettanut pysyvästi

Suomen ensimmäinen GA-ryhmä perustettiin Helsinkiin vuonna 1992. Sen jälkeen toiminta on Esan mukaan vähäisistä resursseista huolimatta levinnyt hyvin. Lahden, Kuopion ja Hämeenlinnan tukiryhmät ovat tosin jo ehtineet lopettaa toimintansa.

Helsingin ryhmän kokoontumisissa on kohta 13 vuoden aikana käynyt noin tuhat peluria. Esan mukaan heistä satakunta on päässyt pysyvästi eroon pelaamisesta. Viikoittain kokoontuvassa ryhmässä käy yleensä 15-20 ihmistä. Osa kuuluu ydinporukkaan ja osa käy harvemmin.

-Tietysti osa käy vain kerran, koska he eivät katso tämän olevan heille sopiva elämäntapa.

Ryhmien toiminta perustuu vertaistukeen ja AA-ryhmien tapaiseen 12 askeleen ohjelmaan. Tapaamisissa pelurit saavat kertoa peliongelmistaan kohtalotovereille tuntematta sitä häpeän tunnetta, mikä riippuvuudesta kertominen muille tuottaisi. Puhuakaan ei ole pakko.

Tapaamisissa käsitellään eri askelia siitä riippuen, onko mukana uusia tulokkaita.

-Toiminta-ajatuksenamme on vain olla pelaamatta. Emme tee ennaltaehkäisevää työtä emmekä neuvo muita.

Pelaamisesta jopa mielenterveysongelmia

Koska GA-ryhmät eivät ota vastaan ulkopuolisten lahjoituksia, tiedotus toiminnasta on jäänyt vähemmälle.

-Olemme jakaneet tietoa esimerkiksi mielenterveystoimistoihin, sairaaloihin ja kaupungin elimiin.

Myös A-klinikat ohjaavat ihmisiä jälkihoitoon meidän toimintaamme. Toimintamme laajentuessa myös tiedottamista on tarkoitus kehittää.

Pahimmillaan pelaaminen on aiheuttanut ihmisille mielenterveydellisiä ongelmia, joihin GA-ryhmien apu ei enää riitä. Tällaiset pelurit ohjataan hoitoon.

Riippuvuuden aiheuttaneiden pelien kirjo on laaja. Esan mukaan yleisimpiä ovat ruletti, kolikkopelit ja korttipelit.

-Internet on lisännyt pelaamista selvästi. Sen ansiosta voi pelata vaikka 24 tuntia vuorokaudessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.