Mainos

Uhkailu voimatoimilla jatkui Lähi-idässä

Jännitys kiristyi Lähi-idässä jälleen, kun sekä Israel että palestiinalainen äärijärjestö uhkasivat vastapuolta voimatoimilla.

Jännitys kiristyi Lähi-idässä jälleen, kun sekä Israel että palestiinalainen äärijärjestö uhkasivat vastapuolta voimatoimilla.

Israelin mukaan ei kestä kauaa ennen kuin armeija vastaa voimatoimin eilisen tuhoisaan pommi-iskuun Netanyassa, missä sai surmansa 21 ihmistä ja satakunta haavoittui. Ulkoministeriön tiedottajan Emmanuel Nachshonin mukaan pommi-isku meni liian pitkälle ennen näkemättömällä tavalla.

-Jos palestiinalaiset haluavat sotaa, teemme kaiken tarpeellisen voittaaksemme selkkauksen, hän varoitti.

Palestiinan itsehallinto päätti evakuoida Ramallahin-toimistonsa Israelin kostoiskun pelossa. Myös kouluja suljettiin.

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat pelkää, että Israel aikoo vallata Ramallahin, kertoi palestiinalaisedustaja Faruq Qaddumi Beirutin huippukokouksessa. Israelin Ramallahiin saartaman Arafatin kerrottiin olevan huolissaan omasta turvallisuudestaan.

-Abu Ammar (Arafat) kertoi, että Israel on siirtänyt 150 panssaroitua ajoneuvoa Ramallahiin sekä pyytänyt ulkomaalaisia poistumaan kaupungista, Qaddumi sanoi.

Myös Gazan palestiinalaisviranomaisten toimistoja evakuoitiin, vaikka virallista evakuointimääräystä ei ollut annettu. YK:n palestiinalaispakolaisasiain toimiston UNRWA:n työntekijät lähtivät niinikään työpaikoiltaan Gazassa.

Israelin tankit sulkivat aamupäivällä Gazan kaistan pohjois-etelä-suuntaisen pääliikenneväylän. Armeijan mukaan kaksi israelilaissotilasta ja kolme palestiinalaista haavoittui Gazassa sattuneissa tulitaisteluissa.

Hamas uhkasi

Palestiinalaisen äärijärjestön Hamasin aseellinen siipi uhkasi Israelia uudella pommi-iskujen "aallolla". Sama Ezzedine al-Qassamin prikaatit ilmoittautui myös eilisen Netanyan pommi-iskun tekijäksi.

-Se oli vaatimaton lahja terroristi Israelin pääministeri Ariel Sharonille ja hänen natsihallitukselleen, prikaati sanoi uutistoimisto AFP:lle toimittamassaan lausunnossa.

Lausunnon mukaan isku oli myös "selkeä viesti" Beirutin huippukokoukselle siitä, että palestiinalaiset tietävät kuinka vallata takaisin (Israelille menettämänsä) maat.

Uusien terrori-iskujen pelko varjosti juutalaisten pääsiäisjuhlaa. Poliisi varoitti torstaina, että palestiinalaiset itsemurhaiskujen tekijät pyrkivät juhlapyhinä kohti Jerusalemia. Netanyan isku herätti tyrmistystä maailmalla, ja sen tuomitsivat torstaina muun muassa EU ja Kiina. Venäjäkin tuomitsi "barbaarisen" iskun, mutta kehotti Israelia malttiin vastatoimissaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.