Uhkailu ja väkivalta lisääntyvät sosiaali- ja terveydenhuollossa

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö kohtaa työssään entistä enemmän väkivaltaa ja sen uhkaa, ilmenee MTV:n uutisten kyselystä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö kohtaa työssään entistä enemmän väkivaltaa ja sen uhkaa. Tämä kävi ilmi, kun MTV:n uutiset kysyi asiaa 40 kaupungista ja kunnasta. Raaka uhkailu on levinnyt myös maaseudulle, ja turvajärjestelyihin on panostettu käytännössä kaikissa kunnissa.
Uhkaavan käytöksen kohteena eivät enää ole pelkästään työntekijät vaan myös heidän perheensä.

Nurmeksessa Pohjois-Karjalassa sosiaalityöntekijät ovat viime aikoina saaneet lukuisia uhkaavia tekstiviestejä. Kaksi viikkoa sitten sosiaalijohtaja vastasi soittopyyntöön ja sai tappouhkauksen.

Myös Joensuun sosiaalipalvelukeskuksessa häiritsevä käytös ja uhkailu ovat jokapäiväisiä. Työntekijöiden turvaksi on rakennettu pako-ovia, ja sumuttimia on otettu käyttöön, mutta silti käräjille saakka on päädytty useasti. Raskaimpana työntekijät pitävät sitä, että uhkailu kohdistuu nyt jo perheisiinkin.

Sama suunta näkyy valtaosassa niistä 40 kunnasta, joista asiaa kysyimme. Joka toisessa kunnassa uhkailun ja väkivallan arvioitiin lisääntyneen viime aikoina selvästi. Suurimmissa kaupungeissa uhkaavia tilanteita kirjataan päivittäin. Esimerkiksi Espoossa joka kuudes työntekijä törmää uhkaavaan tilanteeseen joka viikko. Turvajärjestelyjä on jouduttu tiukentamaan myös maaseutukunnissa. Työntekijöille jatkuva uhkailu on stressaavaa.

Eniten uhkaavia tilanteita sattuu päihdepuolella, toimeentulotuessa, lastensuojelussa ja päivystyspoliklinikoilla, uusi ongelma ovat sekavat omaiset.
Skaala ulottuu uhkailusta aina puukotukseen ja kuristukseen asti. Yleensä riehumisen taustalla on huumeita ja päihteiden sekakäyttöä.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 02.06.2002).

Lue myös:

    Uusimmat