Mainos

Uhkailevan vangin vapautuksesta tieto uhrille

Rikoksen uhri voi piakkoin saada etukäteen tiedon häntä uhkailleen vangin vapautumisesta.

Vankeinhoitoviranomaiset saavat tänään voimaan tulleen säännöksen perusteella ilmoittaa uhrille, kun häntä uhkaillut vanki on vapautumassa tai muuten poistunut laitoksesta.

-Ilmoittaminen edellyttää, että viranomaisilla on perusteltua syytä epäillä vangin syyllistyvän uhrin terveyttä, henkeä tai vapautta uhkaavaan rikokseen. Uhkailu voi tulla tietoon vankilaviranomaisten valvonnan yhteydessä esimerkiksi vankien kirjeitä tarkistettaessa, lainsäädäntöneuvos Ulla Mohell oikeusministeriöstä kertoo.

Myös oikeudenkäynnissä kuullut todistajat, uhrin omaiset tai rikoskumppanit saavat tarvittaessa tiedon vapautumisesta, jos heidän turvallisuutensa on uhattuna. Ilmoittamisesta päättää rikosseuraamusvirasto tai rangaistuslaitoksen johtaja. Aiemmin vankeinhoitoviranomaiset eivät ole voineet kertoa vapautumisajankohtaa, vaan uhri on ohjattu kääntymään paikallisen poliisin puoleen. Mohellin arvion mukaan kyselyt ovat kuitenkin melko harvinaisia.

- Uusi säännös ei aseta viranomaisille ilmoitusvelvollisuutta, vaan antaa siihen oikeuden. Jokainen tapaus on harkittava erikseen, Mohell arvioi.

Vankeinhoitoviranomaisille laaditaan keväällä yhdenmukaiset ohjeet ilmoittamismenettelystä ja -ajankohdasta.
- Kyse on erittäin herkästä asiasta, jota on pyrittävä käsittelemään mahdollisimman hienotunteisesti. Kertomistilanne on valmisteltava erittäin hyvin. Erityisesti pitäisi pyrkiä välttämään tarpeetonta huomion herättämistä ja uhrin järkyttämistä, Ulla Mohell pohtii.

Uusi laki perustuu EU:n puitepäätökseen uhrin asemasta rikosoikeudenkäyntimenettelyssä. Lain tavoitteena on parantaa rikoksen uhrin asemaa. Vankeinhoitolainsäädännössä ei ole aiemmin ollut säännöstä siitä, että vangin vapautumisesta voisi ilmoittaa uhrille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.