Uhkaako Pohjois-Atlantin mystinen kylmä pläntti Suomea? Kysymys saa tutkijankin pohtimaan tarkkaan

Suomalaistutkijan ilmastonmuutosvideosta tuli kansainvälinen some-hitti 0:38

Ilmastonmuutos aiheuttaa tällä hetkellä Pohjois-Atlantilla tilanteen, jossa meressä on ympäristöä kylmempi alue. Parempaa pipoa tai tavallista paksumpia villahousuja ei juhannukseksi kuitenkaan tarvitse hankkia.

– Pohjois-Atlantin kylmä kohta on suhteellisesti kylmä. Se on pläntti, joka viilenee. Siinä on kuitenkin edelleen suhteellisen lämmintä vettä, sanoo Helsingin yliopiston geofysiikan professori Petteri Uotila.

Petteri Uotilan mukaan Atlantin myrskyrata matalapaineineen kulkee Pohjois-Atlantin yli. Tämän matkan aikana merenpinnan lämpötilat vaikuttavat myrskyjen kulkuratoihin ja voimakkuuteen.

– Siinä mielessä tällaiset muutokset meren pinnalla vaikuttavat matalapaineisiin ja säähän.

Meillä ei ole hätää

Uotila pohtii tarkkaan Atlantin viilenevän alueen vaikutusta Suomen ilmastoon. Kylmempi alue on asiantuntijan mukaan verrattain pieni. Pitkällä aikavälillä katsottuna viilenemisen määrä, verrattuna vaikkapa kesän ja talven vaihteluun, on myös pieni.

– Vaikutus jää kyllä ainakin nyt hyvin pieneksi. Sitä on vaikea erottaa kaikesta muusta sääsysteemien liikkeestä ja kohinasta.

Uotila muistuttaa, että ilmasto muuttuu hitaasti mutta jatkuvasti. Esimerkiksi napa-alueet lämpenevät koko ajan. 

– Tulevaisuuden ilmastoennusteet ennustavat hidasta muutosta. Eli muutokset siitä katsottuna ovat hyvin pieniä.

Alaskan ilmasto

Geofysiikan professorin mukaan ääriesimerkki olisi se, että Atlantin termohalinen eli lämpösuolakierto pysähtyisi kokonaan. Se toisi meikäläisiin vuodenaikoihin sen verran vivahteita, että Suomessa saattaisi olla nykyisen Alaskan ilmasto.

– Keskimäärin olisi nelisen astetta kylmempää kuin meillä nyt.

Tälläkin hetkellä lämpömittari osoittaa toukokuuksi kunnioitettavia lämpölukemia. Uotila muistuttaa, että yksistään vesien lämpötilat tai niiden muutokset eivät vaikuta lämpötiloihin.

– Tuulet käynnistävät merivirtoja ja pitävät ne liikkeessä. Golf-virtakin on tuulien ajama ja tuulisuus ei ole nyt muuttumassa. Tuulet kuljettavat meille kyllä lämpöä merissä ja ilmakehässä.

Lue myös:

    Uusimmat