Mainos

Uhka: Pääkaupunkiseudulle kultahammasrannikoita ja gettoja

Suomen vetovoimaisimman alueen, pääkaupunkiseudun yksi keskeinen tulevaisuuden uhkakuva on asuinalueiden eriytyminen huono-osaisten vuokralähiöiksi ja hyväosaisten "kultahammasrannikoiksi".

Tätä mieltä olivat Helsingin Katajanokalle, Metropoliareena-keskustelutilaisuuteen saapuneet panelistit ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.), sekä kansanedustajat Anni Sinnemäki (vihr.) ja Jan Vapaavuori (kok.)

Viime hallituksen asuntoministeri Vapaavuori kertoi, että kaikesta eriarvoistumispuheesta huolimatta asiat pääkaupunkiseudulla ovat vielä aika hyvällä tolalla.

– Meillä ei ole vielä selkeitä huono-osaisten asuinalueita, gettoja, kuten vaikka Ruotsissa, mutta paikoin aika läheltä liipataan.

Tuomioja puolsi näkemystä, mutta lisäsi, että pääkaupunkiseudulla varallisuuden epätasainen jakautuminen asuinalueittain on paikoin hyvinkin silmiinpistävää.

MetropoliAreena on avoin foorumi, joka vahvistaa kansallista metropolipolitiikkaa herättämällä yhteiskunnallista keskustelua tilaisuuksien, selvitysten ja uusien avausten muodossa

MetropoliAreenan perustajatahoja ovat MTV3, Lehtiyhtymä Oy, Helsingin Yrittäjät ry, Espoon Yrittäjät ry, Vantaan Yrittäjät ry ja Uudenmaan Yrittäjät ry. Edellä mainittujen tahojen lisäksi toimintaa tukevat Uudenmaan liitto, HSY ja HSL.

– En ymmärrä westendiläistä gettoutumista, Tuomioja lohkaisi viitaten kuntien haluun haalia hyvätuloisia veronmaksajia kaavoituksen keinoin.

Monipuolisuuteen kiinnitettävä huomiota

Kaikkia panelisteja yhdisti näkemys, jonka mukaan uusia asuinalueita suunniteltaessa väestörakenteen monipuolisuuteen on kiinnitettävä huomiota enenevissä määrin. Samoille alueille on sijoitettava siis sekä korkotuettuja asuntoja että niin sanottuja kovan rahan asuntoja.

Sinnemäen mielestä uusien alueiden suunnittelussa huono-osaisuuden kasautuminen alueittain on vältetty hyvin, mutta vanhojen alueiden kohdalla näin ei välttämättä ole.

– Vuokra-asuntojen rakentamista on pantattu verokertymien takia, koska edullisemmat vuokra-asunnot houkuttelevat vähävaraisempaa väkeä.

Sitä tosiasiaa ei kukaan kuitenkaan kiistänyt, että eriarvoistumista oleellisempi kysymys ratkaista on asuntojen vähyys suhteessa pääkaupunkiseudulle tulijoihin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.