Mainos

"Uhittelun avulla Pohjois-Korea tiivistää yhteishenkeä kotimaassa"

Ulkoisella uhittelulla Pohjois-Korea kokoaa rivejään ja tiivistää ryhmähenkeä omassa maassaan, sanoo ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

- Raketithan ovat olleet laukaisuvalmiina todennäköisesti kaiken aikaa. Lisäksi sotatilassahan Pohjois-Korea ja Etelä-Korea ovat olleet jo vuosikymmeniä. Nämä ovat faktojen toteamista, Aaltola huomauttaa.

Vaikka siis tilanne on viime aikoina jälleen kiristynyt Korean niemimaalla, hän ei usko suureen aseelliseen selkkaukseen. Sen sijaan luvassa voi olla Pohjois-Korean tekemiä pienempiä provokaatioita.

- Pari vuotta sitten Pohjois-Korea torpedoi eteläkorealaisen sotalaivan ja ampui tykillä Etelä-Korealle kuuluville saarille. Tällainen ei olisi ennenkuulumatonta, Aaltola sanoo.

Uhittelua ei hänen mukaansa voi kuitenkaan ohittaa pelkällä olankohautuksella, koska tilanne Korean niemimaalla on nyt niin räjähdysherkkä.

Aaltola uskoo myös, että Pohjois-Korean johdossa on erilaisia klikkejä.

- Toiset haluaisivat lähteä taloudellisten uudistusten tielle ja toiset haluaisivat pysyttäytyä perinteisessä mallissa. Tarmokkuudestaan huolimatta uusi johtaja Kim Jong-un on kokematon, eikä vielä ole käynyt selväksi, minkä valtaryhmän sätkynukke hän on, Aaltola huomauttaa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.