Mainos

Uhanalaisten eläin- ja kasvituotteiden tuonti lisääntynyt

Uhanalaisista kasveista tai eläimistä valmistettujen matkamuistojen tuonti Suomeen on kasvanut. Tuojat ovat yleensä tavallisia turisteja, jotka yllättyvät, kun tulli takavarikoi tuliaisen ja lätkäisee sakot. Eniten luvattomia tuliaisia tuodaan kaukoidästä.

Kilpikonnan kuori, täytetty muurahaiskäpy, krokotiilinnahkaiset saappaat - eksoottisia tuliaisia kaukomatkalta, mutta mm. näiden uhanalaisista kasveista tai eläimistä valmistettujen tuotteiden tuonti on kielletty.

Viime vuonna kiinni jäi jo 14 luvattomaan uhanalaisten lajien tuontiin syyllistynyttä, kun luku vuotta aiemmin oli vain kaksi. Luvattomien tuliaisten todellinen määrä on arvailujen varassa, koska tulli ei ehdi tarkastaa kaikkien matkailijoiden laukkuja.

Turistien tietämättömyyttä

Lentotullin tullivalvoja Nora Lindström sanoo, että suurin osa on tavallisia turisteja, jotka tuovat eksoottisia tuliaisia matkustajatuomisina, kaupallista tuontia on vähän.

Usein kyse on silkasta tietämättömyydestä. Turistit eivät tiedä, että perinteiset kiinalaiset lääkkeet sisältävät uhanalaisista eläimistä peräisin olevia aineita tai että korallit ja simpukankuoret kuuluvat myös kiellettyjen listalle.

Jos maahantulijalla ei ole osoittaa vientimaan vientitodistusta, tulli ottaa tuliaisen haltuun ja asia tutkitaan. Sanktiot ovat tapauksesta riippuen sakkoja tai suurissa tapauksissa maahantuonti johtaa tutkintaan, Lindström sanoo.

Maailmalla iso bisnes

Maailmanlaajuisesti uhanalaisten lajien kauppa on tuottoisaa liiketoimintaa. Se on noussut kolmanneksi suurimmaksi laittoman kaupan muodoksi heti huume- ja asekaupan jälkeen.

Suomen tullissakin jää joka vuosi kiinni muutamia suurempia tuote-eriä, jotka ovat yleensä matkalla Venäjän markkinoille.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 20.01.2004).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.