Mainos

Ugandan armeija tunkeutui Zaireen

Ugandan asevoimat ovat tunkeutuneet Zaireen ja vallanneet alueita naapurimaastaan, kertoi Ugandan hallituksen lehti New Vision. Ugandalaiset sotilaat ovat ottaneet haltuunsa alueita, joilla he epäilevät olevan ugandalaisia sissejä. Sissit ovat hyökkäilleet Ugandaan marraskuun puolivälistä saakka.

Ugandan sotilasviranomaiset ovat varoittaneet, että sotilaat pysyvät Zairessa siihen saakka kunnes Zairen hallitus tekee jotain ugandalaississeille. Ugandan asevoimat ajoivat aiemmin tässä kuussa kahteen ADF-järjestön sissit rajan yli Zaireen veristen taistelujen jälkeen. Taisteluissa sai surmansa noin 400 sissiä ja kolmisenkymmentä hallituksen sotilasta.

New Vision-lehden mukaan armeija ajoi toisen sissijärjestön taistelijat rajan yli eilen ja otti valvontaansa alueita noin 10 kilometriä Zairen puolella rajaa.

Zaire lähetti lisää joukkoja kapinallisia vastaan

Zairen hallitus on lähettänyt lisäjoukkoja Koillis-Zaireen tutsikapinallisten lähestyessä Benin kaupunkia. Asiasta kertoivat alueella asuvat ulkomaalaiset tänään.

Gomasta tavoitetut ulkomaalaiset sanoivat kapinallisten olevan vain noin 14 kilometrin päässä Ugandan rajan läheisyydessä sijaitsevasta Benistä. Eilen kapinallisjoukot valtasivat Butembon kaupungin Pohjois-Kivun maakunnassa. Lähteiden mukaan Zairen hallitus on lennättänyt alueelle lisäjoukkoja ja -kalustoa. Osa sotilaista kuuluu eliittiyksikkönä tunnettuun presidentin kaartiin. Beniä puolustavat armeijan yksiköt puolestaan ovat ryhtyneet ryöstelemään kaupunkia.

Zairen hallitusta vastustavat tutsikapinalliset ovat jo aiemmin vallanneet Goman, Bukavun ja Uviran kaupungit. Kapinalliset ovat luvanneet marssia pääkaupunkiin Kinshasaan syrjäyttääkseen maan hallituksen.

Zairen avustusjoukot perustettiin virallisesti

Itä-Zaireen pakolaisten avuksi lähetettävistä joukoista on päästy virallisesti sopuun Kanadassa. Hankkeeseen osallistuvat 20 maata aikovat lähettää Zaireen parituhathenkisen avustajajoukon. Joukkojen päämaja perustetaan Ugandaan.

Tilanne Zairessa on viime viikkoina helpottunut, mutta maassa on yhä satoja tuhansia ruandalaispakolaisia. Viime viikkojen aikana arviolta 600 000 pakolaista on palannut Ruandaan.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.