Uber-takseista rikostutkinta – poliisilta yllättävä kehotus soittaa havainnoista hätäkeskukseen

Helsingin poliisi tutkii parhaillaan villien Uber-taksien toimintaa pääkaupunkiseudulla. Poliisi hätkähdytti viikonloppuna pyytämällä ihmisiä ilmoittamaan havainnoista hätäkeskukseen.

Uber

Älypuhelinsovellus, jonka avulla voi tilata autokyydin

Sovellus yhdistää vapaana olevat kuskit ja kyytiä kaipaavat asiakkaat.

Kuljettajat käyttävät omia autojaan

Amerikkalainen yritys toimi 58 maassa keväällä 2015. Uber-kyydin voi tilata yli 300 kaupungissa

Poliisi tutkii, rikkooko kuljettajien toiminta Suomen lakia

Yhtiö aloitti toiminnan Helsingissä marraskuussa 2014

Esimerkiksi Ranskassa Uber on kielletty

Talouslehti Forbes arvioi, että Uberin arvo on yli 45 miljardia euroa.

Uber-taksipalvelun kuljettajista on käynnissä rikostutkinta. Helsingin poliisi tutkii parhaillaan, ovatko Uber kuljettajat syyllistyneet rikoksiin.

Rikostutkintaan liittyen viranomaiset ovat myös pyytäneet ihmisiä ilmiantamaan Uber-kuskit. Helsingin Sanomat kirjoitti viikonloppuna, että poliisi oli pyytänyt ihmisiä soittamaan havainnoista hätäkeskukseen. 

Ylikomisario Pekka Höök Helsingin poliisista toppuuttelee asiasta syntynyttä ihmetystä. Höökin mukaan hätäkeskukseen tulee soittaa vain "akuuteissa tilanteissa" eli esimerkiksi silloin, jos epävirallista taksia käyttäessä tulee ongelmia. 

Poliisi tarkensi tänään myös Twitterissä, että jokaisesta Uber-kuljettajasta ei tarvitse hätänumeroon soittaa.

Uber-kuskien määrää ei tiedetä

Poliisilla ei ole tarkkaa arviota siitä, miten paljon Helsingissä tai muualla Suomessa on Uber-kuljettajia. Helsingin poliisilla ei myöskään ole tarkkaa tietoa siitä, onko toimintaa muuallakin Suomessa.

Poliisitutkinnan tarkoitus onkin selvittää, miten laaja toiminta on, ja myös sitä, ovatko Uber-kuljettajat mahdollisesti syyllistyneet rikokseen. 

Vaikka hätäkeskukseen ei pelkistä havainnoista tulekaan soittaa, pyytää poliisi ihmisiltä ilmoituksia, jos he näkevät Uber-kuljettajia.

– Tätä kautta on mahdollisuus saada lisätietoja, kun tutkitaan ilmiötä ja sen laajuutta, ylikomisario Höök Helsingin poliisista linjaa.

Helsingin poliisi myös kehottaa ihmisiä käyttämään virallisia takseja, koska ne ovat turvallisin vaihtoehto.

Lue myös:

    Uusimmat