Mainos

Tyytymättömyys vartaloon ajaa nuoret miehet ahtaalle

Tyytymättömyys omiin lihaksiin on nuorilla miehillä yleinen, vakava ja samankaltainen ilmiö kuin häiriintynyt syöminen ja toistuva laihduttelu naisilla. Tyytymättömyyteen liittyy voimakasta psyykkistä pahoinvointia sekä lisäravinteiden ja anabolisten hormonien käyttöä, osoittaa Helsingin yliopistossa ylihuomenna tarkastettava väitöstutkimus.

Lääketieteen lisensiaatti Anu Raevuoren väitöstutkimuksen tavoitteena oli tuottaa lisätietoa poikien ja miesten syömishäiriöistä, tyytymättömyydestä vartaloonsa ja niiden syistä.

Poikien itsetunnon kehityksessä on tutkimuksen mukaan päärooli geeneillä. Tyttöjen kehonkuvaan vaikuttavat sen sijaan enemmän ympäristötekijät kuin geenit.

- Tytöt reagoivat paljon poikia herkemmin ympäristön paineisiin, pojat eivät niinkään. Pojilla on jopa todettu yhtäjaksoinen itsetunnon nousu kymmenen ja kahdenkymmenen ikävuoden välillä, minkä on todettu olevan kahdeksankymmentäprosenttisesti geneettistä, toteaa Raevuori.

- Tällä sukupuolten erolla voi olla vahva yhteys moniin häiriöihin ja ominaisuuksiin, joissa itsetunto on keskeisessä roolissa. Löydös voi esimerkiksi selittää syömishäiriöiden ja masennuksen esiintyvyyden sukupuolieroa.

Lihasmassaa kasvattavien aineiden käyttö on hänen mukaansa yleistä nuorilla miehillä. Tutkittavista miehistä 30 prosenttia oli huomattavan tyytymättömiä lihaksiinsa ja 12 prosenttia oli käyttänyt säännöllisesti lihasmassaa kasvattavia ravintolisiä tai anabolisia hormonivalmisteita. Tutkittavat ovat syntyneet vuosina 1983 - 1987 sekä 1974 - 1979

Miesten syömishäiriöt yleisempiä kuin oletettu

Tyytymättömyys omiin lihaksiin liittyi laajasti henkisen pahoinvointiin, kuten masennus- ja ahdistusoireiluun, alkoholin ongelmakäyttöön, häiriintyneeseen syömiseen ja alhaiseen itsetuntoon.

- Miehet ovat naisia haluttomampia puhumaan tyytymättömyydestään omaan kehoon. Sellainen koetaan ehkä naismaiseksi ja narsistiseksi ilmiöksi, ikään kuin turhaksi huoleksi, Raevuori arvioi.

Nuoruusikäisillä pojilla tyytymättömyys oli lisäksi yhteydessä suhteelliseen laihuuteen, mutta aikuisena lihaksiinsa tyytymättömät eivät eronneet muista miehistä pituuden, painon tai vyötärönympärysmitan suhteen.

Raevuoren tutkimustulosten perusteella pojilla ja miehillä anoreksia nervosa on yleisempi ja lyhytkestoisempi häiriö kuin aiempiin tutkimuksiin perustuen on oletettu. Nuoreen aikuisikään mennessä noin yksi neljästäsadasta suomalaismiehestä on sairastanut anoreksian.

Tutkimuksessa todettiin, että anoreksia on miehille syömishäiriöiden äärimmäinen muoto. Useimmiten miehet oireilevat enemmän pelkällä vartalo- ja lihastyytymättömyydellä.

- Vain pieni osa miehistä sairastuu naistyyppiseen klassiseen anoreksiaan. Miehillä syömishäiriöön altistavia tekijöitä tarvitaan huomattavasti naisia enemmän, Raevuori kertoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.