Mainos

"Tyypillinen tuhopolttaja on 30-vuotias mies, neljällä viidestä kontakti sosiaalitoimistoon" – turvallisuusjohtaja pitää tuhopolttoja oireena

6:14

Jos mielenterveysongelmaisten avoterveydenhuolto ei ole kunnossa, niin se johtaa siihen, että seuraukset tulevat muiden maksettaviksi, sanoo turvallisuusjohtaja Risto Karhunen Finanssiala ry:stä. "Tuhopoltot ovat oire", hän sanoo.

Katso oheiselta videolta Karhusen haastattelu Rikospaikassa.

Karhusella on omakohtaisia kokemuksia tuhopoltoista. Kun Karhunen oli vielä poliisi, häneltä poltettiin kaksi autoa. Toinen oli sarjasytyttäjän tekemä ja toinen oli eräänlainen kosto.

Suomessa sytytetään vuosittain tahallaan parisataa autoa.

– Se ei ole uusi ilmiö. Motiivit ovat mitä moninaisempia, Karhunen kertoo Rikospaikan haastattelussa.

– Siellä voi olla ilkivalta, hetken mielijohde, jännitys, kosto, mustasukkaisuus, muun rikoksen peittely tai mitä vain, Karhunen sanoo. Vakuutuspetosten yrityksissä autojen polttaminen on vähentynyt.

Viime viikonloppuna Espoon Matinkylässä paloi useita autoja. Siinä motiiveja ei tiedetä, koska tekijöitä ei ole saatu kiinni.

Ruotsin kaltaisia ongelmalähiöiden autonpolttotekoja ei Suomessa ole ollut.

Tutkimusten mukaan tyypillinen tuhopolttaja on 30-vuotias, naimaton, päihtynyt mies. Tekijät aloittavat pienemmistä kohteista ja siirtyvät suurempiin.

– Siellä on taustalla sitten neljällä viidestä kontakti sosiaalitoimistoon. Nuorilla on lähes poikkeuksetta kontaktit lastensuojeluviranomaisiin.

22:43

Rikospaikka keskiviikkoisin 22.35 MTV3-kanavalla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.