Mainos

Tyyni sää nostanut sinilevät pintaan

Tyyni ja lämmin sää on nostanut sinilevät pintaan Suomenlahdella, Pohjois-Itämerellä, Saaristomerellä sekä Selkämerellä.

Merentutkimuslaitos on havainnut suurimmat levälautat avomerellä Suomenlahden keski- ja länsiosissa sekä Pohjois-Itämerellä. Rannikon läheisyydessä sinilevähavaintoja on tehty avomerta vähemmän. Alueelliset erot ovat kuitenkin saaristossa suuria.

Suomenlahden rannikolla vesi on vielä viime viikon kovien tuulien jäljiltä paikoitellen kirkasta ja viileää. Myrkyllisten Nodularia-levien osuus esiintymistä on suuri ainakin Suomenlahden länsi- ja keskiosissa. Tutkimusalus Muikulta saatujen tietojen mukaan itäisen Suomenlahden leväesiintymät muodostuvat suurelta osin myrkyttömistä lajeista.

Sisävesillä on sinileviä on havaittu enemmän kuin viime viikolla, kerrotaan Suomen ympäristökeskuksesta. Sinilevää havaittiin joka kolmannessa levähavainnon seuraamispaikassa eli 72 järvessä. Viikko sitten levää havaittiin vain 43 järvessä.

Runsaasti levää oli 29 järvessä ja erittäin runsaasti viidessä järvessä eli Vihdon Enäjärvessä, Muurlan Ylisjärvessä, Pienessä Raudusvedessä Rantasalmella, Räyringinjärvessä, Ahon uimarannalla Vetelissä ja Kuivajärvessä Suomussalmella.

Viikko sitten levää oli runsaasti vain 10 järvessä ja erittäin runsaasti vain Turussa Maarian altaassa. Levien runsastuminen johtuu ympäristökeskuksen mukaan helteisestä säästä, joka on lämmittänyt Etelä-Suomen järvien pintavedet pitkäaikaisen keskiarvon yläpuolella. Heikkojen tuulten takia levät ovat lisäksi päässeet nousemaan pintaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.