Mainos

Tyynenmeren ”pikkupojalla” hirviön voimat – raju sääilmiö tuo mukanaan tappavaa säätä

El Nino -sääilmiö nousi yleiseen tietoisuuteen vuonna 1997, kun se aiheutti tulvia USA:n länsiosassa ja kuivuutta Indonesiassa. Tämän vuoden El Ninosta saattaa kuitenkin tulla vieläkin voimakkaampi kuin pari vuosikymmentä sitten.

El Nino tarkoittaa Suomeksi pientä poikaa tai Jeesus-lasta, mutta sillä on hirviön voimat. Ilmiön ytimessä on se, että Tyynenmeren merivirrat muuttuvat väliaikaisesti, ja tämä vaikuttaa meriveden lämpötilaan.

Tyypillistä on se, että tämä aiheuttaa esimerkiksi Australiassa rajua kuivuutta, kun taas toisella puolella maailmaa saatetaan kärsiä kovista tulvista.

Ilmiöstä tulossa ennätyksellisen raju

Tämän vuoden El Nino alkoi maaliskuussa, ja se jatkuu noin vuoden. Hurjaa on se, että ilmiöstä ennustetaan tällä kertaa erittäin rajua.

– Ennustamme, että tämä El Nino voi olla yksi mittaushistorian voimakkaimmista. Mittaukset aloitettiin vuonna 1950, Yhdysvaltojen kansallisen meren- ja ilmaston tutkimuslaitoksen johtaja Mike Halpert sanoo.

Ennustus perustuu siihen, että tietyissä osissa Tyyntämerta merivesi on kaksi celsiusastetta tavallista lämpimämpää. Vastaavia lukuja on mitattu vain kolme kertaa mittaushistorian aikana. 

Helpotusta Kalifornialle?

Tämä saattaa tarkoittaa vaarallista säätä ympäri maailmaa. Eteläisiin Yhdysvaltoihin El Nino saattaa tuoda tavallista runsaampia sateita. Vakavasta kuivuudesta kärsivässä Kaliforniassa tämä saattaa olla siunaus, mutta ei tule ratkaisemaan ongelmia.

– Keskimääräistä runsaampi sade ja lumi yhden vuoden ajan ei tule pyyhkimään pois neljän vuoden kuivuutta, Halpert sanoo. 

Osa tutkijoista kuitenkin uskoo, että El Ninolla voi olla merkittävä positiivinen vaikutus kuivuudessa riutuvaan Yhdysvaltojen ruoka-aittaan. 

Aasiaan ja Afrikan itäosiin ”pikkupoika” saattaa tuoda tappavaa kuumuutta, joka kuihduttaa tiheästi asuttujen alueiden sadot. 

Lähteet: Reuters, AFP, CNN

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.