Tyttöjen keskinäinen kiusaaminen usein näkymätöntä

Koulukiusaamisesta ei läheskään aina uskalleta puhua opettajalle. Aikuiset taas eivät välttämättä huomaa kiusaamista lainkaan.

Alan tutkijana tunnettu Päivi Hamarus toteaa, että etenkin tyttöjen keskinäinen kiusaaminen voi olla aikuisille täysin huomaamatonta.

– Se on sosiaalista peliä, vihjailevilla viesteillä annetaan ymmärtää, että tietyn henkilön kanssa ei haluta olla. Esimerkiksi ei mennä ruokalassa koskaan samaan pöytään, selvittää Hamarus.

– Tytöt osaavat tulkita eleitä, ilmeitä ja äänensävyjä. Kiusaaminen voi aikuisen silmin vaikuttaa mitättömältä, ja aikuisten on vaikea päästä käsiksi ryhmän sisällä kehittyneeseen viestintään, hän jatkaa.

Hamarus toteaa, että kiusaamisella haetaan asemaa kaveripiirissä. Jos aikuiset eivät puutu kiusaamiseen, se saattaa jatkua hyvinkin pitkään ja kiusatun rooli voi jäädä pysyväksi.

Oleellista on Hamaruksen mukaan myös se, että koulun ilmapiiriä rakennetaan hyväksyväksi ja oppilaiden erilaisille taidoille osoitetaan arvostusta. Kun koulussa on hyvä olla, arvostusta ei tarvitse hakea toista mollaamalla.

(MTV3 – STT)

Lue myös:

    Uusimmat