Mainos

Tyttö lähetettiin lapsena Suomesta ympärileikattavaksi: Ei puudutusta – pelkäsi saavansa sydänkohtauksen

2:05

Suomesta lähetetään yhä lapsia ulkomaille ympärileikattavaksi. Neljä tyttöä kertoo haastatteluissa kokemuksistaan: osa joutui kestämään kivuliaan operaation ilman puudutusta eikä matkan tarkoituksesta kerrottu etukäteen. Tytöt toivovat, että he olisivat saaneet itse valita, haluavatko ympärileikkauksen.

Fenix ry haastatteli neljää 18–23-vuotiasta Suomessa syntynyttä tyttöä, jotka lähetettiin 6–10-vuotiaina ympärileikattavaksi Egyptiin, Somaliaan, Iraniin ja Syyriaan.

Haastatteluissa selvisi, että vain kaksi tytöistä oli puudutettu kivuliaan leikkauksen ajaksi. Yksi tytöistä kuvaili kipua niin kovaksi, että pelkäsi saavansa sydänkohtauksen.

Kolme haastatelluista haluaisikin lakkauttaa ympärileikkaukset.

– Ennen ajattelin, että se on osa uskontoa, mutta nyt, kun olen tutkinut, olen ymmärtänyt, ettei asia ole niin ja että se oli ylimääräinen kivulias toimenpide, tyttö kuvailee.

– Olen miettinyt, millaista olisi, jos minua ei olisi ympärileikattu. Se on asia, mitä en tule ikinä tietämään. Toivoisin vain, että olisin itse saanut tehdä valinnan eikä kukaan olisi päättänyt puolestani.

Osalle leikkaus merkitsee puhtautta

Jotkut tytöt haluavat ympärileikkauksen. Yksi haastatelluista kertoo, että hänelle ympärileikkaus symboloi puhtautta, ja toivoo, että perinnettä saisi jatkaa myös Suomessa.

Näkemys on samankaltainen kuin lapsensa ympärileikattavaksi lähetettävillä vanhemmilla. Selvityksen mukaan vanhemmat pelkäävät, että jos lasta ei ympärileikkaa, hän voi harrastaa seksiä ennen avioliittoa eikä pääse naimisiin.

Selvityksessä käy ilmi, että myös ympärileikkausta vastustavat ympärileikatut tytöt ymmärtävät vanhempiensa ratkaisua.

Selvitykseen oli vaikeaa saada haastateltavia, sillä omia vanhempia haluttiin suojella.

Leikkauksesta ei kerrottu etukäteen 

Lähes kukaan tytöistä, jotka lähetettiin ympärileikattavaksi, ei ollut etukäteen tietoinen matkan tarkoituksesta. Tämä on ollut vanhemmille myös varmistus siitä, etteivät tytöt puhu etukäteen ympärileikkauksesta esimerkiksi opettajille tai muille aikuisille.

Selvityksen mukaan on ongelmallista, että koska aiheesta ei keskustella, tytöillä ei ole ollut mahdollisuutta valmistautua etukäteen tai esittää kysymyksiä leikkaukseen liittyen.

Vanhempien ja tyttöjen tiedot niin ympärileikkauksen terveysriskeistä kuin muustakin operaatioon liittyvästä olivatkin puutteelliset: tytöt eivät esimerkiksi tienneet ympärileikkauksen olevan Suomessa laitonta.

– Mun mielestä siitä pitäisi saada kerrottua vanhemmille että jos tekevät näin, edes ulkomailla, niin saavat karkotuksen. Ehkä sit ne lopettaisi.

– Kouluissa pitää kertoa myös tytöille että se ei ole sopivaa eikä edes uskonnossa sanottua. Myös koraanikoulussa olisi voinut meille kertoa asiasta, yksi tytöistä sanoo.

Kyselyn tehnyt Fenix ry tutkii maahanmuuton ja integraation haasteita ja pyrkii saamaan maahanmuuttajataustaisia nuoria vaikuttamaan yhteisönsä asioihin.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja