Tytöt bändissä: Onko naismuusikoilla bändäreitä?

Neat Neat -bändissä kitaraa ja rumpuja soittavat Lotta ja Nonna paljastavat, onko tytöillä bändäreitä.

Vuonna 2009 perustettu indierockbändi Neat Neat on lyhyessä ajassa herättänyt positiivista kiinnostusta musiikinystävien keskuudessa. Kahden naisen ja kahden miehen yhtye koskettaa kuulijoissa asioita ja tunteita, joita ei pysty sanoin käsittelemään.

– Musiikissamme kuuluu teatraalisuus ja kaihoisuus. Bändissämme olemme puhkikuluttaneet sanaa eeppinen. Tavoitteenamme on luoda ajatonta musiikkia johon kaikki voisivat samaistua, kitaristi Lotta kertoo.

Bändin naiset, Lotta ja Nonna hurahtivat musiikkiin jo nuorina tyttöinä. Tuolloin työt soittivat yhdessä vanhempiensa kellareissa. Rakkaus musiikkia kohtaan roihahti liekkeihin viimeistään yläasteella, kun Lotta sai kitaran ja Nonna päätyi erilaisten soitinkokeilujen jälkeen soittamaan rumpuja.

– Unelmoimme aina siitä, että saisimme kasaan bändin, jossa on meidän lisäksemme kaksi poikaa. Lotta tunsi Anttonin bändiprojektin kautta ja pyysimme häntä treenaamaan kanssamme. Antton taas tunsi etäisesti Oton ja tätä kautta myös Otto tuli mukaan, rumpali Nonna kertoo.

Hyvin alkanut yhteistyö on poikinut yhä enemmän ja enemmän keikkoja. Musiikkimaailmassa, jossa tarjontaa on paljon, mitään ei kuitenkaan saa helpolla.

– Keikkojen saaminen ja järjestäminen voi olla välillä hankalaa suuren tarjonnan takia. Siksi meidän pitää keksiä jatkuvasti uusia tapoja löytää tie uusien kuuntelijoiden luokse. Myös keikkojen suunnitteleminen ja treenaaminen vievät paljon enemmän aikaa kuin ennen. Keikoille on tuotava aina vähän jotain uutta, oli se sitten uusi biisi, taustavideo tai vaikka rekvisiittaa, Lotta selittää.

Tytöt saavat roudausapua

Yhteistyö nelihenkisen bändin kesken toimii, sillä kaikki jakavat saman asian ja haaveet.

– Kenenkään ei tarvitse heittäytyä turhaan machoksi tai neidiksi, vaan kaikki saavat olla sellaisia kuin oikeasti ovat, Lotta iloitsee.

Riitoja aiheuttaa oikeastaan vain intohimoinen suhtautuminen musiikkiin. Kun jokainen bändin jäsen tekee musiikkia sydämellä, joku voi välillä pahoittaa mielensä,

– Silloin mökötetään hetki ja jatketaan taas kun ollaan rauhoituttu, Lotta selittää.

Toimiminen miesvoittoisella alalla ei sekään tyttöjä hämmennä. Keikoilla vastaanotto on ollut hyvää, eikä rumpuja paukuttava tai kitaraa soittava nainen ole muille ihmetys.

– En ole koskaan törmännyt minkäänlaiseen aliarviointiin tai syrjimiseen. Toki roudausapua on aina helpommin saatavilla, Lotta myöntää.

Vaikka soittavat tytöt herättävät miespuolisissa kuuntelijoissa ihastusta, bändäreihin Neat Neatin keikoilla ei törmää - ainakaan vielä.

– Bändimme on niin nuori, ettei bändäreitä ole vielä kauheasti kehittynyt. Muutamia vakiofaneja kuitenkin näkyy keikoilla, Nonna paljastaa.

Haaveena ulkomaat

Rokkityttöjen arki on tasapainoittelua työn ja harrastuksen välillä. Tytöt vitsailevat, että intensiivisen bänditoiminnan takia tuntuu välillä siltä, kuin olisi vieraantumassa yhteiskunnasta. Toimiminen bändissä edellyttää paljon treenausta, rahaa, joustokykyä, aikataulujen sumplimista ja sydäntä.

Tulevaisuudessa Lotta ja Nonna haluaisivat nähdä Neat Neatin menestyvän ulkomailla.

– Etenkin Ruotsi kiinnostaa tällä hetkellä kovasti siellä vallitsevan musiikillisen monimuotoisuuden vuoksi. Totta kai myös monet eri festarit ovat haaveenamme, Lotta sanoo.

Upeinta olisi, jos musiikista tulisi joku päivä kokoaikainen työ ja asuinpaikka vaihtuisi ulkomaille.

– Olisi mahtavaa saada tehdä juuri sitä mitä rakastaa, miettimättä mitä muut ovat mieltä, Lotta haaveilee.

Lue myös:

Teksti: MTV3/Helmi, Maarit Rasi

Kuvat: Neat Neat

Lue myös:

    Uusimmat