Mainos

Tytön karkumatka säikäyttää, poikien ajatellaan "vain seikkailevan"

Teinipojat karkaavat jopa useammin kuin tytöt, silti tyttöjen karkaamisista uutisoidaan useammin ja näyttävämmin. Helsingin poliisilaitokselta kerrotaan, että ainakin viime vuonna alaikäisistä pojista tehtiin enemmän katoamisilmoituksia: kadonneista 53 prosenttia oli poikia, 47 prosenttia tyttöjä.

Lastensuojelun pitkän linjan ammattilainen Seppo Sauro kertoo sydämen menevän heti sykkyrälle, jos tyttö katoaa.

- Olen työskennellyt pitkään muun muassa SOS-lapsikylässä ja muistan, että sitä säikähti ihan eri lailla, jos tyttö katosi, sanoo nyt lastensuojelun keskusliitossa ohjelmapäällikkönä työskentelevä Sauro.

- Poikien kohdalla helpommin ajattelee, että kyllä pojat pärjäävät ja poikien kuuluukin seikkailla, sanoo Sauro.

Tyttöjen kohdalla tulevat helpommin mieleen pahimmat mahdolliset kohtalot: kuolema tai raiskaus.

- Pohjimmiltaan poikien ja tyttöjen karkaamisessa on kuitenkin millilleen samasta asiasta kyse - nuori reagoi hätäänsä lähtemällä ja ottaa riskin selviytymisensä suhteen. Molempiin tietysti pitäisi suhtautua yhtä vakavasti, Sauro sanoo.

Pohjalla ydinkysymys: Rakastaako minua kukaan?

Seppo Sauro lastensuojelun keskusliitosta arvelee, että karkaamisen taustalla on usein myös se, etteivät vanhemmat tiedä lainkaan mikä nuorta painaa.

- Nuorella voi olla monenlaisia paineita: kiusattuna olemista, kiusaajana olemista, selviytymispaineita, Sauro sanoo.

- Minusta tuntuu, että tytöillä on useammin karkaamisen syynä ihmissuhde - lähdetään jotakin ihmissuhdetta pakoon tai suhdetta kohti. Usein lähdetään nuoren - tai vanhemman - miehen mukaan ja toivotaan, että siitä alkaisi parempi elämä, että joku pitäisi huolta. Haaveillaan rakkaudesta ja onnesta, sanoo Sauro.

Jos ja kun nuori sitten löytyy, on vastaus motiivikyselyihin yleensä sama, asuu nuori sitten biologisten vanhempiensa kanssa tai sijaispaikassa.

- "Tämä on niin vittumainen paikka, ei täällä voi kukaan elää", referoi Sauro yleisintä vastausta.

- Keräisin ympärille kaikki aikuiset ja nuoret, ketkä siinä ympärillä ovat. Kysyisin, että mistä tämä johtuu. Jostakin on aina kyse, eivät karkaamiset mitään yhtäkkisiä päähänpistoja ole, sanoo Sauro.

- Ennen karkaamista jo pitäisi vaan jaksaa olla nuorten hampaissa ja purtavana. Se on se vanhempien ikivanha, tylsä tehtävä. Kiinni pitää pitää, vaikka mitä tulee, irti ei saisi päästää, sanoo Sauro.

- Kun nuori karkaa, hän kysyy omalla tavallaan "kuka rakastaa minua?". Siihenhän karkaaja etsii vastausta, kiteyttää Sauro.

Viimeksi tänään kerrottiin myös MTV3:n uutissivuilla 15-vuotiaasta lohjalaistytöstä, joka oli löytynyt hyvässä kunnossa yli kaksi viikkoa sen jälkeen, kun hän oli karannut sijaishuoltopaikastaan. Surullisempi tapaus uutisoitiin viime viikolla, kun Ruovedeltä kesken koulupäivän kadonnut 16-vuotias lukiolaistyttö löydettiin lopulta kuolleena maastosta. Poliisin mukaan kuolemaan ei epäillä liittyvän rikosta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.