Mainos

Tyrvään kirkon salat vihdoin julki

Kunnostetut taiteilija Kuutti Lavosen maalaukset Pyhän Olavin kirkossa. Kuva: Lehtikuva

Neljä vuotta Tyrvään kirkossa Vammalassa salaa uurastaneet taiteilijat paljastavat vihdoin miltä tuhopoltetun kirkon uudet sisämaalaukset näyttävät. Uteliaita katsojia on riittänyt kirkon ikkunoissakin kurkkimassa, mutta vasta nyt työn ollessa täysin valmis pääsi ensin media, ja lauantaina yleisö katsomaan Pyhän Olavin kirkon uutta ilmettä.

Tyrvään kirkko tuhopoltettiin vuonna 1997.

Taiteilijat Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala ovat maalanneet kirkkoon yhteensä 101 työtä. Pohjana on 1700-luvun kuva-aiheet, joista taiteilijat ovat toteuttaneet omannäköistään taidetta.

Suuri tehtävä myös tuntui suurelta, sanoo Lavonen.

- Tehtävä tuntui vastuulliselta, kun sen saimme. Tässä on ollut monen ihmisen työn koristajana, niin sitä piti oikein miettiä, että miten tässä itse toimin kuvataiteilijana.

- Tämä ei ole niin sanottua kaunotaidetta, jota me olisimme yksin omassa ateljeessamme tehneet, vaan tämä on tehtävä, jossa on voimakkaat sisällöt, kuvailee Lavonen.

Hän sanoo että kirkkotaiteessa pitää miettiä aihetta toisesta vinkkelistä.

- Uskonnollinen taide kuvaa inhimillistä kärsimystä ja minusta tärkeintä on, että ihminen voi hakea kirkosta lohdutusta. Mielestäni tärkein ulottuvuus on juuri lohdutus, tulee se sitten tästä tilasta itsestään tai jostakin siellä koetusta, esimerkiksi musiikista tai vain hiljaisuudesta.

Yleisölle auki lauantaina

Tyrvään kirkko ennen korjaustyön alkua

Tyrvään kirkko tuhopoltettiin vuonna 1997 - vain kolme viikkoa sen jälkeen, kun kirkon katto oli juuri uusittu talkoovoimin.

Kirkko avataan yleisölle ensi lauantaina. Ensi sunnuntaina kirkon käyttöön ottamisen toimittaa yleisölle avoimen messun ohessa arkkipiispa Jukka Paarma. Jumalanpalveluksessa saarnaa arkkipiispa emeritus John Vikström.

Kirkko on ollut maalaustöiden vuoksi suljettu kesästä 2005 alkaen. Alkuperäinen suunnitelma oli avata kirkko yleisölle syksyllä 2008, mutta työt ovat viivästyneet mm. viime kesän sateiden takia.

Katso Terhi Hyvärisen raportti Sastamalasta (Kymmenen uutiset 13.8.2009)

Taiteilijat kertovat työnsä tuloksista (kuvaaja Jocke Aarroskari)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.