Tyrvään kirkon kattopaanutus käyntiin

Tyrvään kirkon kattopaanujen kiinnitys on alkanut Vammalassa. Runsaat 32 000 paanua aiotaan naulata kattoon puolessatoista kuukaudessa. Paanuja veistettiin viime talvena talkootyönä kaikkiaan 36 000.

Ylimääräistä tavaraa tehtiin kaiken varalta. Pyhän Olavin kirkko tuhoutui pahoin tuhopoltossa syyskuussa 1997. -Talkoissa oli kaikenlaista väkeä rovasteista maatalojen isäntiin ja emäntiin. Monet tulivat kaukaa, ja työkalut pysyivät hyvin käsissä, kertoo rakennustyömaan vastaava työnjohtaja Rauno Laitinen. Mitään turhautumista hän ei joukossa havainnut, vaikka moni oli mukana jo edellisissä paanutalkoissa ennen tuhopolttoa.

Kunnostettua kattoa ehdittiin ihailla vain muutama viikko ennen kuin tuli tuhosi työn tulokset. Kuten haapapaanujen veisto, myös niiden kiinnitys hoidetaan talkootyönä. Apuna käytetään kahta kelkkaa. Jokainen paanu on jo valmiiksi tervattu upottamalla, ja kiinnittämisen jälkeen katto suojataan tervalla vielä uudestaan. Monessa Suomen kirkossa on paanukatto. Tyrvään kirkon erikoisuus näiden joukossa on katon kolmiomainen kuviointi, joka on perua tunnetulta 1700-luvun kirkkorakentajalta Antti Piimäseltä.

Vanhan kirkon jälleenrakennus etenee hyvää vauhtia. Vielä tämän vuoden aikana kunnostetaan seinät ja rakennetaan sisäholvikatto sekä lattia. Jo ensi jouluna Tuomaan päivänä aiotaan kirkossa pitää ensimmäinen jumalanpalvelus. Sen jälkeen alkaa aikaavievä urakka eli sisustusten valmistaminen.

-Penkkien, alttareiden, lehtereiden ja sisämaalausten tekemisessä menee monta kesää, Rauno Laitinen kertoo. Talkooväen lisäksi kunnostustöissä ahertavat Ikaalisten ja Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitosten opiskelijat. Kaikkiaan jälleenrakentaminen maksaa arviolta 10 miljoonaa markkaa. Tästä talkootyön osuus on 3-4 miljoonaa ja loppu saadaan keräyksillä ja vakuutuksilla.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat