Tyrnissä riittää c-vitamiinia

Tyrnimarjan terveellisyys on saanut kiitosta usealta taholta. Suomen Luontaistuotekauppiaiden liitto on valinnut tyrnin vuoden 2005 rohdoskasviksi. Valintaa perustellaan sillä, että tyrnin marjat kätkevät sisäänsä vaikuttavan määrän ravitsemuksellisia ja fytoterapeuttisia ominaisuuksia. Idässä tyrni on ollut aina tärkeä kansanlääkinnässä ja tutkimusten lisääntyessä sen suosio on kasvanut myös länsimaissa. Arktiset Aromit ry puolestaan valitsi tyrnin vuoden luonnonmarjaksi.

Kellertävää tai oranssinväristä tyrniä kasvaa luonnonvaraisena Pohjanlahden rannikolla ja saaristossa sekä Ahvenanmaalla. Nykyisin huomattava osa myyntiin tulevasta tyrnistä viljellään. Viljely on Suomessa laajentunut viime vuosina niin, että kotimaista tyrniä on saatavilla ympärivuotisesti.

Tyrni on arvostettu marja korkean vitamiinipitoisuutensa ja aromaattisen maun vuoksi. Se on ruusunmarjan jälkeen toiseksi eniten C-vitamiinia sisältävä marjalajimme. Marjoissa on myös karoteenia, B-, E- ja K-vitamiinia.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat