Mainos

Työympäristö saattaa altistaa astmalle

Hyvinvoinnin kääntöpuolena allergioista on tulossa kansantauti.

Työympäristöllä on suuri merkitys allergian ja astman puhkeamiselle. Kaikista aikuisiän astmatapauksista noin 20-30 prosenttia on työperäisiä. Esimerkiksi erilaiset työympäristön pölyt, kaasut tai kemikaalit altistavat astmalle.

-On kymmeniä ammatteja tai työpaikkoja, joissa astmaan sairastumisen riski on tavallista suurempi. Kyse ei ole välttämättä mistään yksittäisestä aineesta. Esimerkiksi siivoojilla riski on noin kolminkertainen muuhun väestöön verrattuna, kertoo ylilääkäri Henrik Nordman Työterveyslaitokselta.

Allergiat lisääntyvät hyvinvoinnin kanssa

Suomessa työolosuhteet ovat viime vuosikymmeninä parantuneet. Allergiat ovat kuitenkin lisääntyneet jatkuvasti. Tapausten lisääntyminen on kulkenut käsi kädessä hyvinvoinnin kanssa. Suurin osa ongelmista on aikaisempaan verrattuna lieviä. Nuhat, köhät ja kutinat havaitaan nykyisin entistä helpommin ja nopeammin. Kasvu ei kuitenkaan selity pelkästään paremmilla diagnooseilla.

Antibiootit, rokotukset, vesihygienia, jääkaapin ja pakastimen käyttö sekä maidon pastörointi ovat esimerkkejä viimeisen 50-vuoden aikana tapahtuneesta kehityksestä. Ihmisten terveys on parantunut ja esimerkiksi ruokamyrkytyksen riski on pienentynyt. Kiiltokuvan kääntöpuolena ovat kuitenkin yliherkkyydet. -Elimistö ei enää altistu mikrobeille samassa määrin kuin vielä muutama vuosikymmen sitten. Tämä edesauttaa immuunijärjestelmään liittyvien allergioiden syntyä, kertoo ylilääkäri Tari Haahtela Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

Vaikka rokotukset saattavat vaikuttaa allergian syntyyn, niitä ei pidä missään nimessä välttää. -Rokotukset ovat yksi lääketieteen parhaimpia keksintöjä, ja niiden hyödyt ovat kertaluokkaa suurempia kuin haitat. Allergiat ovat huomattavasti ongelmattomampi asia kuin epidemiat, sanoo Haahtela.

Alueelliset erot suuria

Allergioiden esiintymisessä on suuria alueellisia eroja. Esimerkiksi Venäjän Karjalassa, 80-kilometrin päässä Suomesta, allergiat ovat karkeasti neljä kertaa harvinaisempia kuin meillä. Tilanne ei kuitenkaan liene tulevaisuudessa sama. -Kun elintaso alueella kasvaa, allergiat seuraavat mukana, sanoo Haahtela.

Pienten lasten kannalta on tärkeintä välttää tupakointia kotona. Myös rintaruokinta ensimmäisen puolen vuoden aikana vähentää allergiariskiä. -Kotieläinten ottamistakaan ei enää katsota karsaasti. Enneminkin ne saattavat ehkäistä allergian syntyä. Tilanne on kuitenkin kokonaan toinen, jos yliherkkyys on jo syntynyt, huomauttaa Haahtela.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 10.07.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.