Mainos

Työvoimapula rassaa puunkorjuuta

Venäläisen tuontipuun korvaaminen kotimaisella uhkaa kaatua työvoimapulaan. Pelkästään puunkorjuuseen tarvittaisiin vuosittain lähes tuhat uutta ammattilaista. Nyt työvoiman virta kulkee kuitenkin metsistä pois - tietyömaille ja satamiin.

Tuontipuun korvaaminen tarkoittaa 15 miljoonan kuution lisäystä Suomen hakkuisiin. Metsää pitäisi kaataa siis neljännes nykyistä enemmän. Tavoite on erittäin kova, jo pelkästään työvoimapulankin takia. Suomen metsiin tarvittaisiin vuosittain lisää lähes tuhat metsäkoneen kuljettajaa. Nyt kuitenkin jopa puolet nuorista ammattimiehistä jättää metsät jo parin vuoden jälkeen ja siirtyy mukavampiin hommiin tietyömaille tai satamiin.

Raha ratkaisee

Metsäkoneyrittäjien kannattavuutta rasittaa se, että pelkästään viime vuonna konekustannukset nousivat yli viisi prosenttia. Syynä tähän on nopeasti kallistunut polttoaineen hinta.Myös korkojen nousu ja tuore palkkaratkaisu nostavat kustannuksia.Metsäteollisuus toivoo työvoimapulan helpottavan tuoreen palkkaratkaisun ansiosta. Metsäkonekuljettajien palkat nousevat kolmessa vuodessa liki 20 prosenttia.

Sitran yliasiamies Esko Aho sanoi tiistaina Huomenta Suomi -ohjelmassa olevansa vakuuttunut siitä, että puuntuonti Venäjältä Suomeen loppuu ensi vuoden aikana. Hänen mielestään ei ole mitään merkkejä siitä, että Venäjä olisi luopumassa puutulleistaan.

Aho vetää parhaillaan työryhmää, joka tekee toimenpide-ehdotuksia koko Suomen metsäteollisuutta varten.

(MTV3-Kauppalehti)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.