Mainos

Työvoiman saatavuusharkinnan luopumisesta eripuraa hallituksessa

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontulan lakialoitteessa ehdotetaan, että työvoiman saatavuusharkinnasta EU - ja ETA-alueen ulkopuolelta tulevilta työntekijöiltä luovuttaisiin.

Nykyisen käytännön mukaan työ- ja elinkeinotoimisto selvittää ennen työntekijän oleskeluluvan myöntämistä, onko työmarkkinoilla saatavilla kohtuullisessa ajassa tarkoitettuun työhön sopivaa työvoimaa. Tästä tarveharkinnasta halutaan siis nyt luopua. Lakialoitteen on allekirjoittanut enemmistö kokoomuksen ja keskustan kansanedustajista. Sinisten mielestä tämä on hallitusohjelman vastaista ja työministeri Jari Lindström vaatii, että pidetään sovitusta kiinni.

– Se on hallitusohjelmaan kirjattu, että tarveharkinnasta ei luovuta. En ymmärrä tällaista. Se että oppositiosta tulee lakialoite on fine. Mutta se että hallituspuolueen kansanedustajat, ja vielä ryhmän johtajan suulla, kannattaa tätä niin tämä on mielestäni käsittämätöntä toimintaa.

Kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Petteri Orpon mielestä ei ole mitään kummallista siinä, että kokoomuslaiset allekirjoittavat tämän lakialoitteen. Puolue on jo pitkään ajanut saatavuusharkinnasta luopumista.

– Tämä nykyinen järjestelmä on byrokraattinen ja hankala. Vertailun vuoksi katsotaan Ruotsiin, jossa harkinta on poistettu. Juuri arvioitiin, että se on toiminut hyvin, eikä ole tarvetta harkinnan palauttamiselle.

Orpon mielestä saatavuusharkinnasta luopuminen on erityisen tärkeää Suomen talouskasvun ja työllisyyskehityksen kannalta.

Jari Lindströmin mielestä taas on vaara, että maahan tulee halpatyövoimaa.

– Meille on tärkeää se, että suomalaiset saa töitä silloin, kun Suomi lähtee nousuun. Sitten jos tarvitaan ulkomaista työvoimaa ei tarveharkinta ole mikään ongelma. Tämä ei kiellä mitään mutta tässä katsotaan se todellinen tarve ja että työnantajat noudattavat työehtosopimuksia.

Vaikka hallitusohjelmassa lukee, että hallitus pitää saatavuusharkinnasta kiinni, Orpo toivoo, että asiasta voitaisiin sopia. Lisää riitoja hallitukseen hän ei kaipaa.

– Totta on että hallitusohjelma sitoo meitä kaikkia. Silti aina toivon ja lähden siitä, että tehdään politiikkaa siinä ajassa ja niistä tarpeista mitä siinä on.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.