Mainos

Työväenpuolue menestyi Britannian aluevaaleissa

Ovensuukyselyjen mukaan Britannian pääministerin Tony Blairin johtama työväenpuolue näyttäisi saavuttavan suurimman puolueen aseman sekä Skotlannin että Walesin alueparlamentissa, joihin valittiin edustajat eilen. Työväenpuolue ei kuitenkaan ole saamassa kumpaankaan parlamenttiin ehdotonta enemmistöä.

Kun vajaat puolet Skotlannin alueparlamentin 129 paikasta oli selvillä, työväenpuolue oli saamassa 57 paikkaa. Skotlannin itsenäisyyttä ajava Skotlannin kansallispuolue oli saamassa 37 paikkaa, konservatiivit 18 paikkaa ja liberaalidemokraatit 16 paikkaa. Siten Skotlannin kansallispuolueesta olisi tulossa merkittävä oppositiopuolue. Skotlanti saa oman parlamenttinsa ensimmäisen kerran 300 vuoteen.

Myös Walesissa valittiin eilen edustajat omaan parlamenttiin, mutta Skotlannin parlamentilla on Walesista poiketen myös todellista lainsäädäntövaltaa. Ovensuukyselyn mukaan työväenpuolue olisi saamassa suurimman puolueen aseman myös Walesissa, missä ääntenlasku alkaa vasta tänä aamuna.

Työväenpuolueen pääministeriehdokkaana pidetty Donald Dewar arvioi Skotlannin vaaleja aamulla sanomalla, että hänen puolueensa on tyytyväinen ja että Skotlannin politiikka muuttuu ikuisiksi ajoiksi.

Äänestysinto jäi alueparlamenttien vaaleissa matalaksi. Samaan aikaan suuressa osassa Britanniaa pidetyissä kunnallisvaaleissa oppositiossa oleva konservatiivipuolue näytti saavuttavan ainakin joitakin symbolisia voittoja. Lopullisia tuloksia odotellaan aamun kuluessa.
(STT-Reuters-AFP-DPA)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.