Työuupumus lisääntyy edelleen

Työuupumus on kasvamassa suomalaisten uudeksi kansantaudiksi. Sairaspoissaolot ovat selvästi lisääntyneet, ja yhä useammin syynä näyttää olevan henkinen pahoinvointi.

Laaja kuntatutkimus kertoo, että sairaspäiviä työntekijöille kertyy vuodessa keskimäärin peräti 18 vuorokautta. Lääkkeeksi jaksamiseen tarjotaan työkykyä ylläpitävää toimintaa, mutta katseet tulisi kääntää myös työilmapiiriin ja työtahtiin.

Työelämää uhkaa uusi epidemia: työuupumus. Kiire on lisääntynyt, paineet kasvaneet ja työntekijöiden jaksamiskykyä koetellaan päivittäin. Kirvesmies Reima Dahl puhuu 26:n vuoden suomalla kokemuksella: työelämä on toden totta muuttunut:

Työterveyslaitoksen tutkimusten mukaan sairauspoissaolot lisääntyvät koko ajan, sanoo Kansanterveyslaitoksen ylilääkäri Olli J. Heinonen Paavo Nurmi -keskuksesta Turusta.

Kansanterveyslaitoksen tutkimus kahdeksasta kunnasta kertoo karua kieltä: työntekijät sairastavat enemmän kuin koskaan. Kolmen viime vuoden aikana henkilöstön hyvinvointi on mennyt huonompaan suuntaan. Ja teollisuuden selvitys samalta ajalta on täysin samansuuntainen: sairaspoissaolot lisääntyneet lähes ennätystasolle, joka siis saavuttettiin ennen viime lamaa.

Koko työyhteisön mallin muuttuminen, aika muuttuu, työ muuttuu, mutta ihminen ei ole muuttunut. Kun työntekijöille tarjotaan jaksamiseen liikuntaa, se on yksiselitteisesti hyvä, mutta muutakin tarvitaan.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 22.01.2002)

Lue myös:

    Uusimmat