Työuupumuksesta kärsii joka toinen suomalainen

Joka toinen suomalainen kärsii jonkinasteisesta työuupumuksesta. Uupumus ei vaivaa vain ikääntyneitä työntekijöitä, vaan entistä useampi nuori kokee työnteon raskaaksi. Erityisen hankala tilanne on määräaikaisilla työntekijöillä, jotka yrittävät täyttää sekä työn että perheen vaatimukset.

Maija Wilskman työskenteli viisi vuotta sitten sairaanhoitajana Helsingissä. Alalle tyypilliseen tapaan työura koostui useista sijaisuuksista. Työkiireiden ja asuntolainan ohella yksinhuoltajalla oli hoidettavana kaksi alle 10-vuotiasta lasta.

- Se johti sitten erinäisten tilanteiden jälkeen siihen että minä uuvuin kyllä aika totaalisesti, Maija Wilskman sanoo.

- Olin sitten Marian sairaalan terveyskeskuspäivystyksessä sydänoireiden takia, kun ei saanut oikein nukuttua ja tuli tykytyksiä, hän jatkaa.

- Työssä jaksamisen ohjelma Nuoren perheen ja lasten ja asuntovelkojen yhdistelmä ja kiihkeätempoisen, intensiivisen työn yhdistelmä on sellainen yhtälö, jota on kyllä tosi vaikea ratkaista, pohtii projektijohtaja Tuulikki Petäjäniemi.

Ratkaisua on etsitty muun muassa erityisestä hallituksen asettamasta työssä jaksamisen ohjelmasta. Kahden vuoden seurannan tulos jätetään pääministerille ensi kuussa.

- Moni kantaa huolta siitä pärjäämisestä ja siitä elämänsä kokonaisuudesta ja jos olo on kovin epävarma ja usko tulevaisuuteen puuttuu, niin kyllähän se tietysti vaikuttaa myös työn tuloksiin, Petäjäniemi kertoo.

- Näyttää selvästi siltä, että juuri määräaikaistyöt lisäävät sitä epävarmuutta.

Työssä jaksamista yritetään edistää myös työaikajoustoilla, koulutuksella ja johtamistapojen kehittämisellä.

Wilskmanin mukaan pääpaino pitäisi kuitenkin olla vakinaisten työsuhteiden luomisessa.
- Se taas tois turvaa näille ihmisille ja se lisää jaksavuutta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat