Mainos

Työturvallisuuslakeihin muutoksia EU:n vaatimuksesta

Työturvallisuuslainsäädäntöön aletaan valmistella muutoksia kolmikantayhteistyönä, koska Suomen lait eivät kaikilta yksityiskohdiltaan täytä EU-direktiiviä työturvallisuudesta. Valmistelu on tarkoitus saada valmiiksi vuoden loppuun mennessä.

EU-komissio antoi helmikuussa virallisen huomautuksen suomalaisen työturvallisuuslainsäädännön 14 kohdasta. Suomen vastaus lähti komissiolle viime viikolla. Suurimman osan komission huomautuksista Suomi kuitenkin torjuu katsoen, että olemassaoleva lainsäädäntö riittää täyttämään direktiivin vaatimukset. Suomen työturvallisuuslainsäädäntöä muutettiin direktiivin mukaiseksi vuonna 1994, ja siihen tehtiin lisää muutoksia viime vuonna.

Erimielisyyttä on syntynyt osaksi sen takia, että suomalainen lainsäädäntö sisältää yleissäädöksiä, kun taas direktiivi on yksityiskohtaisempi. Komissio kiinnitti muun muassa huomiota työturvallisuuslain artiklaan, jonka mukaan työnantajan on otettava huomioon kaikki, mikä on kohtuudella tarpeen, jotta työntekijät eivät työtilanteissa sairastuisi tai joutuisi tapaturman uhriksi. Komissio epäili, että sanaa "kohtuudella" voidaan tulkita työntekijän haitaksi. Suomen vastauksessa käsitys torjutaan ja tueksi esitetään lakivalmisteluun liittyviä mietintöjä ja oikeustapauksia.

Muutamassa muussa kohdassa Suomi ilmoittaa selvittävänsä, onko tarpeellista muuttaa sääntöjä. Näihin kuuluvat säännöt vaarallisista aineista, ennalta ehkäisevistä toimenpiteistä ja työsuojelukoulutuksesta työnantajilla, jotka eivät kuulu liittoihin.

Suomen vastaus menee nyt EU-komission käsiteltäväksi. Mikäli vastaus ei vakuuta komissiota, se voi antaa Suomelle perustellun lausunnon, jonka jälkeen Suomi vastaa uudelleen. Ellei tämänkään kirjeenvaihdon jälkeen synny sopua, voidaan Suomen työturvallisuuslainsäädännön direktiivinmukaisuutta puida EY-tuomioistuimessa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.