Mainos

Työtuomioistuimen presidentti ei lämpene lakko-oikeuden rajoittamispuheille

Työtuomioistuimen presidentti Pekka Orasmaa muistuttaa, että laittomien työtaistelujen määrä Suomessa on vähentynyt selvästi.

Työtuomioistuimen presidentti Pekka Orasmaa katsoo, että Suomessa on vakaa työrauha ja toimiva työriitojen sovittelukoneisto. Valtaosa työriidoista pysytään ratkomaan jo työpaikoilla. Orasmaan mukaan lakko-oikeuden rajoittamiseen ei olekaan paineita ainakaan työtuomioistuimen näkökulmasta.

- Laittomien työtaistelujen määrä on vähentynyt huomattavasti, hän sanoo STTK-lehden haastattelussa.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton äskeinen bussilakko tukilakkoineen synnytti keskustelua lakko-oikeuden rajoittamisesta ja myös ehdotuksen laittaa ammattiyhdistysjohtajat maksamaan laittomasta lakosta annetut sakot omasta pussistaan. Orasmaan mukaan ajatus tällaisesta vastuusta on vieras suomalaiselle kollektiiviselle sopimusjärjestelmälle.

- Hyvityssakolla on nykyiselläänkin ennalta ehkäisevä vaikutus, mutta hyvityssakkoja olennaisempaa on, että neuvottelu- ja sopimusjärjestelmä toimii. Perin harvoin Suomessa syntyy tilanteita, jossa laiton työtaistelu kestää pitkään. Kokemus osoittaa, että pelkästään hyvityssakoilla näitä yleensä muutoinkin hankalasti ratkaistavia tilanteita ei laukaista, toteaa Orasmaa.

Työriitojen määrän kasvu viime vuosina saattaa Orasmaan mukaan heijastella palkansaajien ärtymystä.

- Työtaisteluista suuri osa on hyvin lyhytkestoisia ja enemmän mielenosoitusluonteisia puolen päivän tai muutaman tunnin ulosmarsseja. Aika monista lakoista paistaa tarve osoittaa mieltä, ei niinkään halua painostaa uusien etujen saamiseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.