Mainos

Työttömyyssakot saaneet kunnat työllistämään pitkäaikaistyöttömiä

Kunnille langetetut työttömyyssakot ovat tuoneet työtä yli 13 000 pitkäaikaistyöttömälle.

Runsas vuosi sitten voimaan astunut työmarkkinauudistus, jonka perusteella kuntien on maksettava puolet yli 500-päiväisten työttömien päivärahoista, on purrut kunnissa. Vuoden aikana löytyi työtä tai koulutusta yli 13 000 pitkäaikaistyöttömälle ja kortistoista hävisi näin viidennes yli 500 päivää työttömänä olleista.

Vapailta markkinoilta työtä ei tahdo löytyä niille työttömille, joilla on jo pitkä ura kortistossa. Edes kunnat ja valtio eivät enää työllistä entiseen malliin.

Yhä useampi kunta onkin lähtenyt mukaan työkeskuksiin tai työsäätiöihin, jotka työllistävät tai valmentavat työhön kortistoon jääneitä ihmisiä.

- Mitä enemmän me työllistämme näitä 500 -päiväisiä, sitä enemmän meille jää sitten myöskin käytettäväksi muuhun rahaa, kertoo Vaasan kaupungin henkilöstöjohtaja Ville Rantamäki.

Vaasa on satsannut työttömyyden hoitoon jo useita vuosia ja säästänyt työttömyyskorvauksissa ja sosiaalitoimen menoissa.

- Ne pitkäaikaistyöttömät, jotka vielä ovat jäljellä, ne ovat vaikeita, sanoo Rantamäki.

Suuret kaupungit piristyivät nekin työttömyyssakoista siinä määrin, että ne työllistivät parhaimmillaan viidenneksen enemmän kuin ennen. Moni pieni kunta päätti karsia kortistoista kaikki mahdolliset työllistettävät ja onnistui jopa 70-prosenttisesti.

Osa kunnista tosin tyytyy edelleen maksamaan korvauksia kotiin ja uskoo työmarkkinoiden vetävän jossain vaiheessa kortistot tyhjiksi.

- Aina on maailman sivu ollut ja tulee olemaan sellaisia ihmisiä, jotka eivät suurellakaan tuella tule työllistymään normaaleille työpaikoille ja siihen meidän pitää keksiä uusia ratkaisuja, jonkinlaisia sosiaalisia osuuskuntia tai muuta mitä ulkomaillakin käytetään, arvioi Vaasan Jupiter-säätiön toimitusjohtaja Helka Linna.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.