Mainos

Työttömyysmenot huippukorkealla

Työttömyyskassamenot ovat nousemassa ennätystasolle, kertoo työttömyyskassojen päärahoittaja Työttömyysvakuutusrahasto.

– Viime vuoden lopun lukujen valossa menot alkavat olla jo finanssikriisin aiheuttamien työttömyyskassamenojen huippuvuosien tasalla, rahaston varatoimitusjohtaja Tapio Oksanen kertoo.

Työttömyyskassat ennakoivat menojen kasvavan noin 10 prosenttia vuonna 2014, ja talouden alamäen jatkuessa menot voivat kasvaa tätäkin enemmän.

Oksasen mukaan finanssikriisin aiheuttamien työttömyyskassamenojen kasvun taustalla olivat etenkin lomautukset, mutta myös irtisanomiset. Nykyistä menojen merkittävää kasvua selittävät pääosin irtisanomiset.

– Merkille pantavaa työttömyyskassamenojen kehityksessä on työttömien määrän kasvu. Työttömiä on nyt Työ- ja elinkeinoministeriön tietojen mukaan enemmän kuin vuoden 2009 huipputasolla.

Suomalaisten palkkasumma supistumassa

Työttömyysvakuutusrahaston luvuista käy myös ilmi, että suomalaisten palkkasumma on supistumassa.

– Suomessa on ajauduttu nollakasvun tielle. Normaaliaikana palkkasumma kasvaa noin kolmen prosentin vuosivauhtia. Nollakasvu on rahaston historiassa poikkeuksellista. Se vaikuttaa rahaston tulopohjan supistumiseen, Oksanen selvittää.

Työttömyysvakuutusrahaston päätehtävä on työttömyysetuuksien rahoittaminen. Rahaston toiminta rahoitetaan työnantajilta ja palkansaajilta perittävillä työttömyysvakuutusmaksuilla sekä sijoitustuotoilla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.