Mainos

Työttömyyskorvaus ei houkuta nuoria

Lähes 90 prosenttia nuorista lähtisi mieluummin tilapäisiinkin töihin kuin eläisi työttömyyskorvauksella. Puolet nuorista olisi valmiita aloittamaan työuran varsinaista palkkausta pienemmällä palkalla.

Opetusministeriön Nuorisoasiain neuvottelukunnan teettämän nuorisobarometrin mukaan myös noin 70 prosenttia työttömistä nuorista lähtisi mieluummin lyhyisiinkin työsuhteisiin kuin olisi työttömänä.

Barometrin mukaan suurin syy nuorten työttömyydelle on työn puute asuinpaikkakunnalla. Toiseksi suurimpana syynä nuoret pitivät vähäistä työkokemusta. Kolmanneksi suurin työttömyyden syy on riittämätön ammatillinen koulutus.

Yli 90 prosenttia nuorista pitää koulutusta tärkeimpänä kanavana saada töitä. Työttömistä nuorista ammatilliseen koulutukseen aikoo hakeutua seuraavan viiden vuoden aikana lähes 80 prosenttia. Suurin osa nuorista pitää tulevaisuuden työnäkymiään nykyistä parempina. Kaksi kolmasosaa nuorista uskoo, että heidän yhteiskunnallinen asemansa työssä on parempi kuin heidän vanhemmillaan.

-Vuonna 94 puhuttiin, että maahamme on syntymässä suuri nuorten syrjäytyneiden joukko. Barometri antaa kuitenkin kuvan siitä, että nuorilla on motivaatiota tehdä töitä, kertoo tutkija Pekka Saarela.

Pätkätyö lisääntyy

Nuoret sijoittuvat työelämässä yhä useammin lyhytaikaisiin työsuhteisiin. Pysyvissä työsuhteissa oli barometrin haastateltavista työssä olevista nuorista vajaa 70 prosenttia. Miehet sijoittuvat pysyvään työsuhteeseen naisia useammin.

Ammattikoulun käyneet nuoret olivat korkeakoulututkinnon suorittaneita useammin pysyvässä työsuhteessa. Pysyvien työsuhteiden osuus kasvaa iän lisääntyessä. Osa-aikaisessa työsuhteessa oli barometriin vastanneista työssä olevista 14 prosenttia. Osa-aikaisuus on naisten kohdalla miehiä huomattavasti yleisempää.

Huumeet tuomitaan

Barometrin mukaan 90 prosenttia nuorista suhtautuu huumeiden käytön yleistymiseen erittäin kielteisesti. Nuorten kriittisyys huumeita kohtaan on lähes yhtä suurta kuin aikuisväestön. Yli 80 prosenttia nuorista on myös sitä mieltä, että huumeiden käytöstä annettavia rangaistuksia ei tule lieventää. Kyselyssä ei tutkittu erikseen nuorten suhtautumista vahvoihin ja mietoihin huumeisiin.

-Barometrista kävi ilmi, että nuorten suhtautuminen rikollisuuteen ja marginaaliryhmiin on konservatiivista eikä poikkea paljoa aikuisväestön asenteista, jatkaa Saarela. Hänen mukaansa kysely osoittaa, että nuorten menestyminen on kiinni heidän omista ratkaisuistaan. Silti useimmat nuoret pitävät hyvinvointivaltion takaamaa sosiaaliturvaa tärkeänä.

Opetusministeriön Nuorisoasiain neuvottelukunnan Tilastokeskuksella teettämään kyselyyn osallistui 1412 suomenkielistä 15-29-vuotiasta nuorta sekä vertailuryhmään 250 iältään 40-45-vuotiasta aikuista. Yhteensä barometrin otos oli 1662 henkilöä. Haastattelut tehtiin 22. maaliskuuta-1. huhtikuuta 1999.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.