Mainos

Työttömyysetuuksien väärinkäytöt ilmoitettava poliisille

Työttömyyskassat ovat saaneet tiukat ohjeet työttömyysetuuksien väärinkäytösten selvittelyyn. Jatkossa kaikki tahalliset väärinkäytökset ilmoitetaan poliisille. Tähän asti väärinkäytöksistä on yleensä seurannut työttömyyskassan antama varoitus tai työttömyyskassasta erottaminen. Uusi käytäntö perustuu sosiaali- ja terveysministeriön marraskuun alusta voimaan tulleeseen ohjeistukseen. Se yhtenäistää 47 palkansaajakassan ja kahden yrittäjäkassan menettelytavat vilppitapauksissa.

Opiskelijat käyvät yhä useammin töissä

Kassoja edustava Työttömyyskassojen yhteisjärjestö on huolissaan siitä, riittävätkö poliisi- ja syyttäjäviranomaisten voimavarat kaikkien juttujen käsittelyyn, kun jo nyt viranomaisten käsittely kestää huomattavan pitkään. Väärinkäytösten torjunta ja selvittely vaatii eri viranomaisten rekisteritietojen vertailua ja yhteistyötä. Vertailussa ovat mukana kassojen lisäksi mm. työvoimaviranomaiset, verottaja, poliisi, sosiaaliviranomaiset ja Kela.

Työtulojen salaaminen tavallisin vilppi

Yleisin työttömyysturvan väärinkäytös on työtulojen salaaminen. Muita tavanomaisia väärinkäytöksiä ovat salattu yritystoiminta tai -tulo, sosiaalietuuden ilmoittamatta jättäminen, salattu ulkomaanmatka ja harmaat markkinat. Sosiaaliturvan väärinkäytösten vuosittaiseksi markkamääräksi on arvioitu 126 miljoonaa markkaa. Tästä työttömyysturvan osuudeksi on laskettu 24 miljoonaa markkaa. Koko harmaan talouden piirissä pyörii vuosittain arviolta 20 miljardia markkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.