Mainos

Työttömyys vaanii Voikkaan syksyssä

Voikkaan tehtaalta jäi viime kesänä työttömäksi 600 henkilöä. Heistä yli puolet on yhä työnhakijana työvoimatoimistossa.

UPM:n Voikkaan tehtaan alasajon aiheuttama jälkihoito jatkuu Kuusankoskella. Noin 430 lähes 600:sta viime kesänä työttömäksi jääneestä on edelleen työnhakijana työvoimatoimistossa. Runsaat 70 työntekijää siirtyi jo aiemmin eläkejärjestelyjen piiriin.

Työtä hakevien joukkoon sisältyvät myös ne 180 ihmistä, joille UPM on järjestänyt kesätöitä Kymin ja Kaukaan tehtailta. Tämän joukon työllistymisen ja uudelleen kouluttamisen onnistuminen ratkaisevat pitkälti työllistymisasteen.

Voikkaan tehtaalla työsuhdepäällikkönä pitkään toiminut Jouko Kaipinen sanoo, että tilanne on lähtökohtiin nähden kuitenkin yllättävän hyvä.

- Paikallinen porukka on henkisesti vahvaa. Olosuhteet huomioiden tilanne on paljon parempi kuin olisin uskonut, Kaipinen arvioi. Yhdeksän vuotta Voikkaalla toiminut Kaipinen hoitaa edelleenkin yksikön asioita, mutta päätyö on nyt Lappeenrannassa Kaukaan tehtaan työsuhdepäällikkönä.

Väki on hajaantunut myös maailmalle

Liki kolmannes eli noin 200 ihmistä hakeutui pian tehtaan sulkemisuutisen jälkeen uusiin tehtäviin. Työpaikat löytyivät pääosin noin tunnin ajomatkan säteeltä. UPM:n sisällä uusiin tehtäviin sijoittui liki sata henkilöä. Suomen ohella he matkasivat erilaisiin projekteihin Britanniaan, Kiinaan, Kanadaan ja Saksaan.

Entisen Voikkaan tehtaan alueella toimii kymmenkunta yritystä. Näistä työllistävin on metsäteollisuuden kunnossapitoon erikoistunut Empower Oy, jonka palveluksessa on noin 60 henkeä. Huolinta-alalla toimia Cargo Handling Oy työllisti sekin pian 15 entistä tehtaan työntekijää. Osa entisistä tehtaan työntekijöistä toimii yrittäjinä tehdasalueella.

Työvoimatoimiston tilastossa Voikkaan tehtaan väestä työttöminä on vain 77, ja lisäksi noin 70 on työvoimakoulutuksessa. Tehtaan jälkihoitoryhmässä työskentelee noin 60 ihmistä kuluvan vuoden loppuun. Senkin jälkeen tehtaalle jää 16 henkeä opastamaan koneiden purkuun ja jatkokäyttöön liittyvissä tehtävissä.

Uudelleenkoulutus puree motivoituneihin

Projektikoordinaattori Timo Valtonen työvoimatoimiston Kuusankosken työnantajapalveluista arvioi myös Voikkaan kokonaistilannetta optimistisesti.

- Voikkaan tehtaan väki on tottunut tekemään työtä. Parhaat rusinat lähtivätkin pullasta heti tehtaan lakkauttamisuutisen jälkeen, Valtonen sanoo.

Hän odottaa, että syksyllä jatkuva työvoimakoulutus osuisi kohdalleen, sillä työmarkkinoilla on nyt kysyntää.

- Osaaville ja hyvin motivoituneille ihmisille on kysyntää ikään katsomatta, hän sanoo.

Kuusankoskella on näyttöä siitä, että oikein kohdistetulla koulutuksella syntyy uusia, pysyviä työpaikkoja. Kesäkuussa päättyneen kymmenen hengen ns. Keko-ryhmästä kahdeksan sai työpaikan, ja kaksi perusti oman yrityksen.

Konsultti Jari Aho on vetänyt useita koulutuksia, joissa koulutettaville on hankittu harjoittelupaikka.

- Joskus on tarpeen kasvattaa yrityksen liiketoimintaa, että työpaikalle syntyy tarvetta, Aho kertoo.

Äskettäin päättyneen kurssin väki sijoittui kouluttajiksi, asiakaspalveluun prosessiteollisuuteen, myyntitehtäviin ja rakennusteollisuuteen.

Seuraavalle, lokakuun 15. päivänä alkavalle kurssille, Aho odottaa myös väkeä, joka haluaa työllistyä oppimalla uuden ammatin.

- Mikään lepokoti tämä ei ole, ja homma täytyy ottaa tosissaan, Aho toteaa hankkeesta, jonka kustantavat Kaakkois-Suomen TE-keskus ja UPM.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.