Mainos

"Työttömyys saattaa kasvaa roimastikin"

SAK:laisen Metallityöväen liiton puheenjohtaja Erkki Vuorenmaan (sd.) povaa metalliteollisuuteen pahimmillaan 4 000-8 000:ta työtöntä lisää.

Työttömyyden kasvu voi olla tätäkin roimempaa, jos telakoiden synkimmät näkymät toteutuvat eivätkä aiesopimukset johda todellisin laivatilauksiin.

-Talouden kaikki viisarit ovat osoittaneet alaspäin viime vuodesta lähtien, eikä vientiteollisuudessa ole näkösällä merkkejä, jotka loisivat uskoa nopeaan käänteeseen kohti parempaa. Epävarmuustekijät puoltavat sitä, että työmarkkinoilla olisi pyrittävä kaksivuotiseen keskitettyyn tuloratkaisuun, Vuorenmaa linjasi Helsingissä tänään.

Vuorenmaa patisti myös pääministeri Paavo Lipposen (sd.) lupailemaa työllisyystyöryhmää pitämään huolta vientisektorista, vaikka palvelut ovatkin tärkeä työllistäjä.

Erityisrahoitusyhtiö Finnveraan ja valtion sijoitusrahastoon Suomen Teollisuussijoitukseen olisi panostettava enemmän, jotta yritykset voisivat niiden tukemana ottaa riskejä ja sijoittaa tutkimukseen.

Budjetin verolinjauksista ei Vuorenmaan mukaan tukea työllisyydelle juuri löydy, kun mm. otetaan huomioon energiaverotuksen kiristyminen. Sen sijaan työmarkkinoiden toimivuutta pohtineelle kansliapäällikkötyöryhmälle herui kiitokset siitä, että työnantaja voisi saada työmarkkinatuen suuruisen korvauksen työttömän palkkaamisesta jo 200 päivän työttömyyden jälkeen.

Metalliteollisuudessa oli keväällä 15 000 ja kesällä reilut 12 000 työtöntä.

Palkankorotukset kiinni

Mikäli tuloratkaisu syntyy, sopimuksen on oltava hyvin kattava ja palkankorotusten sovittu molempien vuosien osalta. Veroratkaisun jäljiltä ostovoimaa voidaan kasvattaa lähinnä palkankorotuksilla. Liittokierrokselle päädyttäessä palkankorotuspaineet vain kasvavat.

palkkojaan valittaville julkisen alan liitoille Vuorenmaalla oli tylyjä terveisiä: keskitetyssä ratkaisussa kukaan ei voi saada muita enemmän.

Liittojen olisi maltettava mielensä ja sovittava tupon kyljessä uusien palkkarakenteiden viilaamisesta. Palkan ja työn vaativuuden välisiä vääristymiä oikova uudistus hilaa koko palkkahaitaria ylöspäin. Metalliteollisuudessa uutta palkkarakennetta pykättiin liki kymmenen vuotta.

Vuorenmaa leipoisi tuloratkaisuihin lisää joustavuutta. Vaikka yleiskorotus maksettaisiin edelleen palkansaajien keskipalkasta, potista voitaisiin jättää osa käytettäväksi sopimuksen sisällä yhteisesti järkeväksi katsotulla tavalla.

Liittosihteeri Erik Lindfors (vas.) tuskaili Metalliliitonkin hankalaa roolia vastuunkantajana, kun maan sikariportaassa on junailtu itselle tuhteja korotuksia ja nyt perätään muilta malttia. -Mutta kyllä pääsääntöisesti meidän jäsenistömme haluaa vakautta ja turvallisuutta.

Puron mallilla eteenpäin


Vuorenmaa vetosi, että sekä eläkekiistasta että viime keväänä eripuraiseksi jääneestä vuorotteluvapaasta päästäisiin sopuun ennen työmarkkinakierrosta. Kolmikantaisten asioiden valuminen poliitikkojen ratkaistaviksi olisi huonoa kehitystä.

Eläkeratkaisun olisi synnyttävä jotakuinkin toimitusjohtaja Kari Puron äskettäin tarjoamalla mallilla. -Siinä ei paljon enää liikkumavaraa ole. Tulevissa neuvotteluissa olisi lisäksi edistettävä työ- ja perhe-elämän yhteensovittamista mm. helpottamalla sairaan lapsen hoitoa ainakin 10-vuotiaaksi asti.

Listalla ovat myös työsuhdeturva irtisanomistilanteissa, ulkomaisen työvoiman ehtojen valvonta ja yrityskohtaiset tasa-arvosuunnitelmat.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.