Mainos

Työttömyys loivassa laskussa

Pako työelämästä jatkui maaliskuussa. Työssä käyvien ja työttömien määrä väheni, vaikka työikäisten määrä kasvoi. Tilastokeskuksen mukaan työttömiä oli 15 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työministeriön tilastoinnilla vähennys oli vain 500 henkeä.

Tilastokeskuksen mukaan työttömiä oli maaliskuussa 242 000, eli 15 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömyysaste oli 9,5 prosenttia eli 0,4 prosenttiyksikköä matalampi kuin vuotta aiemmin.

Työllisten määrä oli 2 314 000, eli 13 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työllisyysaste eli työllisten osuus 15-64 -vuotiaista oli maaliskuussa 65,8 prosenttia, mikä on 0,5 prosenttiyksikköä matalampi kuin vuotta aiemmin.

Työikäisen väestön määrä kasvoi vuoden aikana 10 000:lla. Työikäisestä väestöstä työvoiman ulkopuolella oli 38 000 henkeä enemmän kuin maaliskuussa 2003.

Erikoistutkija Pekka Tossavaisen mukaan kyseessä on samantyyppinen ilmiö kuin kymmenen vuotta sitten suuren laman aikana, eli työvoiman tarjonnan jousto. Tuolloin työpaikkojen puutteen takia ei jääty työmarkkinoille, vaan siirryttiin työvoiman ulkopuolelle.

Työministeriö: Lasku näennäistä

Työvoimatoimistoissa oli maaliskuun lopussa 288 600 työtöntä työnhakijaa, mikä oli 500 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Lomautettujen määrä kasvoi 700:lla, mutta lyhennettyä työviikkoa tekevien määrä supistui sadalla.

Työministeriön keräämät luvut perustuvat työvoimatoimistojen ilmoittamiin lukuihin, ja ne poikkeavat Tilastokeskuksen samaan aikaan otantamenetelmällä tekemän työvoimatutkimuksen luvuista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.