Työttömyys kasvaa pelättyäkin pahemmin

Työttömyys kasvaa ensi vuonna pelättyäkin pahemmin. Työ- ja elinkeinoministeriö ennustaa, että työttömyysaste nousee ensi vuonna 11 prosenttiin. Arvio on tähänastisten ennusteiden synkimpiä. Vielä keväällä ministeriö ennakoi ensi vuodeksi 10 prosentin työttömyyttä.

Työttömyys uhkaa kasvaa ensi vuonna niin rajusti, että vastikään budjettiriihessä sovitut määrärahat eivät enää riitäkään.

- Määrärahoja ensi vuodelle on lisätty, mutta aika maltillisesti. Nyt kun tämä kehitys näyttää näinkin huolestuttavalta, olen kyllä itsekin jonkin verran huolissani siitä määrärahatasosta, sanoo työministeri Anni Sinnemäki (vihr.).

Sinnemäki on huolissaan erityisesti pitkäaikaistyöttömyyden pahenemisesta.

- Tämän syksyn aikana näyttää siltä, että pitkäaikaistyöttömyys kääntyy kasvuun ja se on asia, josta kannattaa olla huolissaan, sillä ihmisten todennäköisyys työllistyä pitkän työttömyysjakson jälkeen ei ole hirveän hyvä, Sinnemäki toteaa.

"Julkisella sektorilla ei ole ymmärretty tilanteen vakavuutta"

Työnantajajärjestö on toistanut jo pitkään, että Suomella on edessään vaikeat ajat, vaikka maailmalta kuuluu hyviäkin uutisia. Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Jussi Mustonen uskoo, että yrityksissä karu arki on paljastunut jo kaikille.

- Tämä kriisitietoisuus on vielä kuitenkin paikallista. Minä epäilen, että julkisella sektorilla ei ole ymmärretty tilanteen vakavuutta, Mustonen sanoo.

Hänen mukaansa syksyn ja talven palkkaneuvotteluissa on paljon pelissä.

- Kansantalous on järjestelmä, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Nyt ei ole mitään mahdollisuuksia yksittäisiin irtiottoihin. Erittäin ankara kustannuskuri kaikilla rintamilla, tuottavuuden kehittyminen, erittäin matalat palkankorotukset, jos ollenkaan, olisi paras resepti tähän tilanteeseen, Mustonen jatkaa.

Myös pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) hallitus kokoontuu lähiaikoina etsimään uusia keinoja pahenevan taloustilanteen helpottamiseksi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat