Mainos

Työttömyys ja tulojen vähentyminen jarruttavat Viron joulukauppaa

Suurtyöttömyyden ja palkanalennusten kourissa pyristelevät virolaiset epäröivät kuluttaa joulun alla, vaikka Viron pääministeri Andrus Ansip vakuuttelee talousnousun alkavan maassa jo ensi vuonna.

Virolaisia on pitkin syksyä houkuteltu kuluttamaan jatkuvilla alennusmyynneillä, ja sama suunta näkyy myös joulun lähestyessä. Aleilmoituksia näkyy esimerkiksi Tallinnassa joka puolella.

Tuoreen tutkimuksen mukaan lähes puolella Viron kotitalouksista tulot ovat vähentyneet vuoden aikana. Suuria ostopäätöksiä siirretään eteenpäin parempia aikoja odotellessa.

Virolaisten keskitulo on pudonnut kahden vuoden takaiselle tasolle. Keskipalkka oli heinä-syyskuussa 750 euroa eli noin sata euroa vähemmän kuin viime vuoden lopussa.

Lisäksi yli kaksi kolmasosaa kansasta pitää työttömyyttä maan suurimpana ongelmana.

Tässä tilanteessa ostojen rahoitus on muuttunut kovasti. Aiemmin otettiin pieniinkin ostoihin heti lainaa, nyt ne rahoitetaan niistä säästöistä, joita mahdollisesti on kertynyt sukan varteen. Tutkimuksen mukaan ne, jotka pystyvät kuluttamaan, aikovat käyttää rahaa muun muassa kotiremonttiin, matkoihin, harrastuksiin, terveyteen ja koulutukseen.

Talouslamasta huolimatta noin kuudella prosentilla virolaisperheistä ansiot ovat tutkimuksen mukaan nousseet.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.