Mainos

Työttömille koulutuspäivärahaa 500 päivää

Ensi elokuun alusta työttömät voivat saada koulutuspäivärahaa enintään 500 päivän ajan. Tuki suunnataan pitkään palkkatyössä tai yrittäjänä olleille, jotka ovat olleet vähintään neljä kuukautta työttöminä. Opintonsa syksyllä 1998 aloittavat saavat lisäkannustiminena koulutusrahaa 100 ylimääräiseltä päivältä. Asiaa koskeva lakiehdotus annettiin eduskunnalle tänään presidentin esittelystä.

Esitys on osa koulutusvakuutusta, jonka ensimmäinen vaihe tuli voimaan tämän vuoden elokuussa. Ensivaiheessa tuki kohdistettiin pitkäaikaistyöttömille.

Tarkoitus on avata työttömille mahdollisuus omaehtoiseen koulutukseen ilman että he menettävät työttömyysturvansa. Päiväraha on ansioturvan, peruspäivärahan tai täyden työmarkkinatuen kokoinen eli opintotukea selvästi suurempi.

Saajalta vaaditaan kuitenkin pitkähköä työuraa eli vähintään 10 vuoden työhistoriaa viimeisten 15 vuoden ajalta. Koulutuspäivärahat otettaisiin huomioon työttömyysturvan enimmäismaksuajassa. Neljän kuukauden työttömyys lasketaan mukaan, eli pisin maksuaika olisi 586 päivää, ensi syksynä aloittaville 686 päivää. Määräajan jälkeenkin saa opiskella, mutta opintotuen turvin.

Koulutuspäivärahaa saa päätoimiseen, tutkintoon johtavaan ja vähintään 20 opintoviikon mittaiseen opiskeluun. Se voi olla ammatillista koulutusta tai aiempien korkeakouluopintojen loppuunsaattamista. Päivärahaa voi saada myös peruskoulun tai lukion suorittamiseen silloin, kun niiden puuttuminen on este työllistymiselle tai osallistumiselle ammatilliseen koulutukseen.

Ehdot täyttäviä työttömiä arvioidaan olevan 120 000 vuonna 1998 ja 105 000 vuonna 1999. Heidän keski-ikänsä on 46 vuotta. Työministeriö arvioi, että opinnot aloittaisi 6600 henkilöä ensi vuonna ja noin 11 000 vuonna 1999. Heistä 75 prosentin odotetaan osallistuvan perusasteen tai siihen liittyviin opintoihin. Suurin osa, eli 90 prosenttia, on ansiosidonnaisen työttömyysturvan piirissä, työministeriö ennustaa.

Hankkeen menoiksi lasketaan ensi vuonna noin 130 miljoonaa markkaa, josta päivärahan osuus 120 miljoonaa. Vuonna 1999 menot nousevat 470 miljoonaan, josta päivärahoja 440 miljoonaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.