Mainos

Työttömien protestit uhkaavat Ranskan hallitusta

Ranskan poliisin kovat otteet työttömyyskassoja miehittäneitä työttömiä vastaan uhkaavat hajottaa Lionel Jospinin sosialistihallituksen rivejä. Poliisin voimankäyttö antoi myös työttömille uutta pontta jatkaa jo kolme viikkoa kestäneitä vastalauseitaan.

Jospinin hallituskumppanit, vihreät ja kommunistit, arvostelivat viikonvaihteessa pääministeriä ankarasti mellakkapoliisin lähettämisestä häätämään työttömät työttömyyskassoista eri puolilla maata. Kommunistien parlamenttiryhmän johtaja Alain Bocquet piti mellakkapoliisin käyttämistä työttömiä vastaan "inhimillisenä ja poliittisena virheenä". Vihreiden ympäristöministeri Dominique Voynet on avoimesti tukenut työttömien vastalauseita. Vihreät sanoivat viikonvaihteessa, että poliisien toimet uhkaavat tehdä "sosiaalisesta hajaantumisesta myös poliittisen".

Kommunistinen liikenneministeri Jean-Claude Gayssot yritti puolestaan vähätellä hallituksen sisäisiä erimielisyyksiä esiintyessään Ranskan televisiossa tänään. Hän kertoi myös, että työvoimaministeri Martine Aubry ottaa huomenna vastaan työttömien valtuuskunnan ja keskustelee sen kanssa kriisin ratkaisusta. Gayssot tuki myös avoimesti Jospinin päätöstä turvautua poliiseihin työttömyyskassojen valtauksen lopettamiseksi.

Protestit jatkuvat

Työttömät ovat vakuuttaneet vastalauseiden jatkuvan edelleen huolimatta Jospinin lupaamasta miljardin frangin tukipaketista vaikeimmassa asemassa oleville työttömille. Työttömät ovat kehottaneet myös työssäkäyviä osallistumaan tiistaina pidettäviin suurmielenosoituksiin eri puolilla maata.

Ranskassa on tällä haavaa 3,1 miljoonaa työtöntä, mikä vastaa 12,4 prosentin työttömyysastetta. Luku kuuluu korkeimpiin EU:ssa, jossa työttömiä on kaiken kaikkiaan 18 miljoonaa. EU-maista työttömyys on Ranskaa korkeampaa vain Espanjassa, Belgiassa ja Suomessa. Italiassa työttömyys on samaa luokkaa kuin Ranskassa.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.