Työttömien määrä vähentynyt

Työttömiä oli Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan helmikuussa 248 000 eli 36 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Työttömyysaste oli helmikuussa 9,8 prosenttia, kun se edellisvuonna oli 11,3 prosenttia. Kausivaihtelusta tasoitettu työttömyysaste oli 9,2 prosenttia. Miesten työttömyysaste oli 9,1 ja naisten 10,4 prosenttia. Vuotta aiemmin vastaavat luvut olivat sekä miehillä että naisilla 11,3 prosenttia.

Työttömyysaste oli alhaisin Etelä-Suomen läänissä eli 7,7 prosenttia. Korkein työttömyysaste oli Oulun läänissä, 14,9 prosenttia. Työvoimatoimistoissa oli helmikuun lopussa kaikkiaan 315 000 työttömyysturvalain ja työnvälityksen säädösten mukaisesti työttömäksi työnhakijaksi tilastoitua.

Työttömien työnhakijoiden määrä väheni vuodentakaisesta noin 31 000 hengellä. Työvoimapoliittisilla toimenpiteillä sijoitettujen määrä väheni viime vuoden helmikuusta 11 000:lla. Toimenpiteiden piirissä oli 3,5 prosenttia työvoimasta.

Aiempaa enemmän avoimia työpaikkoja



Työllisyysaste eli työllisten osuus 15 - 64-vuotiaista oli helmikuussa 65,6 prosenttia. Kohoamista lukemassa oli viime vuotiseen verrattuna 1,4 prosenttiyksikköä. Kausivaihtelusta tasoitettu työllisyysaste oli helmikuussa 67,3 prosenttia. Kaikkiaan työllisiä oli helmikuussa 53 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Jatkuvaa kokoaikatyötä tekevien palkansaajien määrä kasvoi 35 000:lla. Määräaikaisia tai osa-aikaisia työsuhteita oli 29 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Toimialoista työllisyys lisääntyi eniten rahoituspalveluissa ja liike-elämän palveluissa sekä liikenteessä.

Alueellisesti työpaikat lisääntyivät eniten Länsi-Suomen ja Etelä-Suomen lääneissä. Työvoimatoimistoihin ilmoitettiin helmikuussa 30 000 uutta avointa työpaikkaa eli 5 000 enemmän kuin viime vuoden helmikuussa.

Ikääntyvät työllistyvät heikosti


Ikääntyvän työttömän työnsaannin todennäköisyys on pysynyt alhaisena, vaikka työnhakija olisi hyvin

koulutettu ja työkykyinen. Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskuksen Stakesin tuoreen raportin mukaan nousukaudellakin ikääntyvän parhaaksi työllistymiskeinoksi on jäänyt yrittäjäksi ryhtyminen.

Huonoin työllistymismahdollisuus on 55-64- vuotiailla työttömillä. Heistä vain muutama prosentti löytää pitempiaikaisen työn, kun 45-54-vuotiaista työllistyy selvästi useampi. Ikääntyvän työllistymistä ei raportin mukaan juurikaan vauhdita edes se, että hän hakee aktiivisesti töitä tai osallistuu työvoimapoliittiseen koulutukseen. Vaikka työvoimapoliittinen toimenpide katkaisee ikääntyvän työttömyyden muutamaksi kuukaudeksi, se johtaa harvoin pitempään työsuhteeseen.

Työllistymisen esteistä selkeimmät ovat yksilölliset tekijät, sosiaaliturvan kannustinongelmat sekä ikääntyvän työvoiman heikko kysyntä. Isoimpana esteenä työhön suuntautuneet ikääntyvät pitivät kyselytutkimuksessa työvoiman heikkoa kysyntää.

(MTV3-STT)

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat