Mainos

Työttömien määrä laski edelleen

Työttömien työnhakijoiden määrä on edelleen laskussa. Työministeriön katsauksen mukaan lokakuun lopussa oli työttömänä 424 900 työnhakijaa, mikä on 1 800 vähemmän kuin syyskuussa. Viime vuoden lokakuuhun verrattuna työttömien määrä vähentyi 23 400:lla eli viisi prosenttia.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 17,3 prosenttia. Uusien avoimien työpaikkojen määrä on kasvussa. Lokakuun aikana uusia työpaikkoja ilmoitettiin työvoimatoimistoihin 11 700. Se on noin kolmannes enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Yrittäjäliitto: Ennustettu kasvu ei riitä työttömyyden selvään alenemiseen

Yrittäjäliiton mukaan työttömyys ei alene niin nopeasti kuin valtiovarainministeriö kesällä arvioi. Suomessa on Suomen Yrittäjien mukaan vaikea saada aikaan niin suurta talouskasvua, että työttömyys merkittävästi helpottaisi.

Pieniä ja keskisuuria yrityksiä edustava Suomen Yrittäjät selvitti miten talouskasvu, työllisyys ja työttömyys ovat olleet kytköksissä menneinä vuosina. Vuodet 1977-1995 käsittänyt tarkastelujakso osoitti selvästi, että talouskasvulla ja työttömyydellä on selkeä yhteys. Kesällä valtiovarainministeriö arvioi työttömyyden alenevan vuoteen 2000 mennessä 11 prosenttiin, jos talous kasvaa keskimäärin 3,5 prosenttia. Tämä ei yrittäjien mukaan riitä.

Yrittäjien selvityksen mukaan työttömyys pysyisi ennallaan, jos talous kasvaisi 3,25 prosentin vauhdilla. Jotta talouskasvu alentaisi työttömyyttä, kasvun pitää ylittää työn tuottavuuden ja työvoiman tarjonnan kasvuvauhti. Lama-aikana työttömiksi joutuivat ennen kaikkea tuottamattomimmat työntekijät, jolloin työn tuottavuus kohosi. Enimmillään tuottavuus nousi jopa yli viisi prosenttia.

Perinteisesti suuryritykset ovat Suomessa vastanneet ihmisten työllistämisestä. 1980-luvulla työllisyyttä lisäsi tuntuvasti julkinen sektori. Nyt odotukset kohdistuvat pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, joita yrityksistämme on 99,7 prosenttia ja jotka työllistävät noin 57 prosenttia yksityisen sektorin työntekijöistä.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana pk-yritykset ovat lisänneet työllisten määrää, kun taas suuryritysten työllisyys on alentunut noin 30 prosenttia. Jotta pk-yritysten työllisten määrä tuntuvasti nousisi, Suomeen tarvittaisiin kymmeniä tuhansia uusia yrityksiä, sillä lamavuodet pudottivat yli 15 prosenttia vuoden 1990 yrityskannasta. Yli 31 000 yrityksen toiminta päättyi konkurssiin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.