Työttömien kuuluminen ammattiliittoihin romahtanut

Työttömien kuuluminen ammattiliittoihin on pudonnut nopeasti. Neljä vuotta sitten yli puolet työttömistä maksoi liitoille jäsenmaksua. Viime vuonna järjestäytyneitä oli enää neljä kymmenestä, kertovat Tilastokeskuksen luvut. SAK pitää tilannetta huolestuttavana.

Työttömien kuuluminen ammattiliittoon 98-01

Ay-väki vaatii kunta-alan palkkoja kuopasta ylös Helsingin Senaatintorilla. Väkijoukossa varainhankintaa tekee myös Helsingin työttömien yhdistys. Heiltä ammattiliitot saavat kuulla kunniansa.

Työttömien yhdistyksen Mikael Jurvela:

- Liksaa lisää, liksaa lisää. Kyllä pitäisi ammattiliittojenkin pikkuhiljaa ottaa osaa näihin työttömyystalkoisiin.

Työttömät ovatkin jättämässä ay-liikkeen, kertovat tilastokeskuksen MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmalle laskemat luvut. Neljä vuotta sitten yli puolet työttömistä kuului ammattiliittoihin - vuosi sitten neljä kymmenestä.

SAK:n jäsenpalveluosaston johtaja Matti Tukiainen:

- Ihmiset voivat olla turhautuneita koko yhteiskuntaan ja samalla ammattiyhdistysliikkeeseen. Se on mielestäni erittäin huolestuttava piirre.

SAK suunnitteleekin jäsenliittojensa kanssa lisäävänsä työttömille tarkoitettua toimintaa ensi vuonna.

- Voisivathan liitot olla tupon neuvottelupöydässä solidaarisia työttömiä kohtaan ja vaatia napakasti sekä kovia otteita käyttäen työpaikkoja työttömille, sanoo työtön Pentti Viljakainen:

- Alkuvuosina kun minäkin olin työttömänä, ammattiliitot järjestivät työttömille esimerkiksi reisteilyjä. Itsekin olin sellaista järjestämässä, mutta sittemmin liitto on unohtanut vallan, kertoo työtön Pirkko Kyckling.

Erityisesti pitkäaikaistyöttömille jäsenmaksut ovat rahakysymys.

- Kun pitää päättää, ostaako leipää sillä rahalla vai maksaako jäsenmaksuja, niin monta kertaa se kallistuu leivän puolelle jos meinaa elää pitempään, Viljakainen tuumii.

Eniten liittoihin kuuluminen on pudonnut yli neljäkymmentäviisivuotiailla työttömillä.

(MTV3)

Katso myös Jussi Erosen juttu aiheesta
(Kymmenen uutiset 30.10.2002)

Lue myös:

    Uusimmat