”Työttömiä ei työllistetä pistämällä heitä istumaan yliopistoon”

Kasvava nuorisotyöttömyys on saanut päättäjät kääntämään katseensa myös yliopistomaailmaan. Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä esitti viime viikolla huolensa suomalaisten opiskelijoiden asemasta yliopistoissa.

Hyssälän mukaan ulkomaalaisten saamat opiskelupaikat ovat pois suomalaisilta nuorilta ja aiheuttavat entistä enemmän syrjäytymistä sekä työttömyyttä.

Helsingin yliopiston professori Kari Raivio tyrmää Hyssälän näkemyksen. Raivio ei näe mitään järkeä siinä, että työttömät työllistettäisiin pistämällä heidät opiskelemaan yliopistoon.

- Yliopistojen aloituspaikat on mitoitettu sen mukaan mikä Suomessa on koulutetun akateemisen väen tarve. Ei ole mitään järkeä nostaa kansan keskimääräistä koulutustasoa määrättömästi, ei tämä maa pyöri yhtään sen paremmin, vaikka kaikki olisivat filosofian tohtoreita, Raivio napauttaa Huomenta Suomen haastattelussa.

Raivion mukaan ei ole myöskään perusteltua väittää, että Suomessa olisi liikaa ulkomaalaisia opiskelijoita.

- Muihin maihin verrattuna Suomessa on suhteellisen vähän kansainvälisiä opiskelijoita, alle kuusi prosenttia. Esimerkiksi OECD-maissa kansainvälisiä opiskelijoita on keskimäärin yli kahdeksan prosenttia ja parhaissa maissa osuus lähentelee kahtakymmentä.

Raivion mukaan kansainvälistyminen on tärkeä osa yliopistomaailmaa. Hän moittii kuitenkin Suomen yliopistojen olevan aivan liian sisäänpäin lämpiäviä.

- Jos yliopistoon ei tule ulkoapäin uutta verta sekä opiskelijoiden että oppilaiden muodossa, niin se rappeutuu ja taantuu, Raivio toteaa.

Hän toivookin, että liikkuvuutta tapahtuisi sekä ulkomailta Suomeen että Suomesta ulkomaille. Tätä ei voi Raivion mukaan taata sillä, että Suomessa ryhdyttäisiin rajaamaan ulkomaalaisten opiskelijoiden määrää.

- Emme voi ajatella niin, että pannaan tämä homma tukkoon täällä siten, että ulkomaalaisia opiskelijoita ei oteta ja samalla kuvitellaan, että meidän opiskelijamme voivat vapaasti liikkua edelleen. Ei semmoinen ole mahdollista.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat