Mainos

Työttömät osoittivat mieltään

Työttömät eri puolilta Suomea panivat pystyyn mielenosoituksen eduskuntatalon edustalla tänään. "Hallitus kortistoon", oli yksi lievimmistä mielenilmauksista. Kun työministeri Liisa Jaakonsaari (sd.) yritti selittää hallituksen suunnitelmia, kuului yleisöstä kiukkuista murinaa ja nakkasipa joku ministerin perään tomaatillakin.

Kaiken kaikkiaan parituhatpäinen työttömien joukko käyttäytyi kuitenkin hillitysti. Rajuimmin suomalaistemperamentti kuohahteli silloin, kun päättäjien puheisiin kyllästyneet alkoivat ravistella yleisön eristysaitaa. Tällaiset reaktiot synnytti Jaakonsaaren lisäksi myös kristillisten Toimi Kankaanniemen esiintyminen. Poliisi oli pystyttänyt kevyen liikuteltavan aidan eduskuntatalon eteen koko rakennuksen mitalta, ensi kertaa tässä paikassa.

Parisenkymmentä poliisia kävi välillä näyttäytymässä vihaisimpien kansalaisten edessä ja katsomassa, että aita pysyi paikallaan. Tämä riitti järjestyksen ylläpitoon. Kylmässä säässä Helsingin työttömien yhdistyksen tarjoama ilmainen hernerokka kelpasi: kaikkiaan pisteltiin makoisiin suihin yli 2 300 lautasta, ja reilun kokoisia kuusi markkaa maksavia makkaroita ostettiin yli 100 kiloa.

Oikeus ihmisyyteen

Tapahtuman järjesti Työttömien valtakunnallinen yhteistoimintajärjestö TVY, ja sen teemana oli oikeus ihmisyyteen. TVY:n puheenjohtaja Lea Karjalainen toi ahdingossa olijoiden tiukat terveiset päättäjille. Suomessa on viime tilastojen mukaan lähes 430 000 työtöntä työnhakijaa.
-Työttömien mielestä kansalaisten perusturvallisuuden ja perusoikeuksien puute on jo johtanut syrjäytymisen kautta tilanteeseen, jossa kaikkien kansalaisten ihmisoikeuksien tasaveroinen toteutuminen voidaan asettaa kyseenalaiseksi, Karjalainen paheksui.
Taloudellisen turvattomuuden, henkisen pahoinvoinnin ja kaikenlaisen syrjäytymisen vuoksi laajamittainen ihmisoikeuksien vaje koskettaa hänen mukaansa 200 000:ta suomalaista.

Vaihtoehtona heikoimpiin kansalaisiin kohdistuvalle leikkauspolitiikalle Karjalainen esitti kaikkien kansalaisten perusturvan takaamista, joka toisi tullessaan tasa-arvon ja mahdollisuuden inhimillisesti täysipainoiseen elämään.

AKT vaatii myös toimia

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton puheenjohtaja Kauko Lehikoinen kiirehti työttömyysturvan epäkohtien korjaamista, sillä talousnäkymät ovat paremmat nyt kuin leikkauspäätöksiä tehtäessä. Erityisesti olisi puututtava kymmenen kuukauden karenssiehtoon: se olisi palautettava entiselleen, siihen meillä on varaa, hän kehotti.

Työnantajien väite siitä, että työelämän lainsäädäntö ja työehtosopimukset olisivat työllistäisen esteenä, ei Lehikoisen mielestä pidä paikkaansa. Hän löysi työnantajatahon puheiden takaa muita pyrkimyksiä: halua vaikuttaa työ- ja palkkaehtojen ja niitä säätelevien lakien ja sopimusten heikentämiseen.

Keskustan vaihtoehdon hallituspolitiikalle esitteli kansanedustaja Maria Kaisa Aula. Hänen mielestään tarvitaan uudistuksia, joilla voidaan mm. rohkaista palkkatyön jakamiseen sekä tehdä työn antaminen pienyrittäjille ja kodeille helpoksi ja kannattavaksi.

Työttömien puheille parhaimmat aplodit

Eduskuntatalon rappusille kiipesi mikrofonin varteen myös useita työttömiä kertomaan omat tuntonsa. Helsinkiläinen "Sakke" sanoi kahden hallituksen, Ahon ja Lipposen, kusettaneen kansaa, ja nyt ei enää selittely ja lässyttely riitä, tarvitaan toimintaa. Tämä puheenvuoro palkittiin huomattavan suurin suosionosoituksin.

Työtön oli myös Anja Seppä-Lassila Raisiosta, joka luki järvenpääläisen kohtalotoverinsa Kalevi Murtoinperän kirjoittaman runon.

"Mä maanantaisin mielelläni
/töihin menisin
/ja arkipäivät käsilläni
/leivän hankkisin
/ja vaikka öisin iltaisinkin
/ennen puurtaisin
/kuin sanaa työtön
/kyynelsilmin
/papruun piirtäisin"

kuului yksi karu värssy.
Paikoin aika ronskiakin tekstiä näkyi työttömien julisteissa. Eduskunnan puhemiehelle lienee suunnattu tämmöinen toivomus: "Reva Riitta, anna mullekin (t)öitä!"

Päivän aikana työttömät kävivät myös ministeriöissä, etujärjestöissä ja alueidensa kansanedustajien luona.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.