Työttömän on vaikea saada terveydenhoitoa

Pitkäaikaistyöttömien terveydenhuoltoa yritetään parantaa erityisillä terveydenhoitopisteillä. Omaa terveydenhuoltoa tarvitaan, koska työttömien on vaikea saada apua julkisesta terveydenhuollosta. Tutkimuksen mukaan noin neljällä viidestä työttömästä on jokin terveydellinen este työllistymiselle.

Koko 2000-luvun työttömänä olleen Juha Inkeroisen mukaan työttömien kohtelu julkisessa terveydenhuollossa on ylimalkaista.

- Siellä ei huomioida työtöntä samalla tavalla kuin huomioitaisiin työterveyshuollossa. Se on vähän sellaista hällä väliä touhua. Työttömiä pidetään vielä tänä päivänäkin jollain lailla pohjasakkana, se on ihan kylmä totuus, Inkeroinen sanoo.

Pitkäaikaistyöttömien terveydenhuolto on noussut esiin, kun on havaittu, että työllistymisen esteenä on usein nippu hoitamattomia vaivoja ja sairauksia.

- On hämmästyttävää, että asiasta on puhuttu niin vähän ja kuitenkin meidän tutkimusten perusteella on kymmeniä tuhansia sellaisia pitkäaikaistyöttömiä, jotka tarvitsisi hoitoa. Kyllä jokainen työtön on liikaa jos hän on sairauden vuoksi styöttömänä, kuntoutuslääkäri Raija Kerätär, miettii.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on rahoittanut jo vajaalle kolmellekymmenelle paikkakunnalle työttömien terveydenhuoltopisteitä.

- Meillä työssäkäyvillä hyväosaisilla on työterveyshuollon palvelut. Työttömillä ei kuitenkaan ole vastaavia palveluita. Jos nyt vähän kärjistäisi, niin pitkään työttömänä olleet jonottaa maksullisia palveluita, Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen projektipäällikkö Leini Sinervo sanoo.

Työttömyyden tiedetään rapauttavan terveyttä pahasti jo muutaman vuoden jälkeen Ennusteet eliniästä puhuvat karua kieltään: etenkin miesten elinikää työttömyys lyhentää reilusti. Ongelma on sekin, että työtön ei useinkaan saa tai halua sairaslomaa, mikä taas saattaa vaikuttaa hoitoonpääsyyn tai eläkkeen saantiin.

Jo viisi tuhatta pitkäaikaistyötöntä on päässyt oman terveydenhoitajan juttusille ja sitä kautta jatkohoitoon.

Lue myös:

    Uusimmat