Mainos

Työterveyshuolto täyttyy irtisanotuista: ahdistaa, masentaa, järkyttää...

Ankara yt-neuvottelujen syksy näkyy myös työterveyshuollossa. Irtisanomisuhan alla olevat tai juuri irtisanotut työntekijät kysyvät yhä useammin apua lääkärikeskusten tarjoamasta työterveyshuollosta.

Lääkärikeskus Mehiläisessä yt-neuvottelujen aalto näkyy asiakasmäärien kasvuna, kertoo johtava työterveyslääkäri Kari Mäkelä.

– Ja etenkin meille tulee niitä, jotka ovat saneet irtisanomisilmoituksen käteensä. Monilla tulee suuriakin reaktioita sen vuoksi. Järkyttyneet ihmiset ottavat yhteyttä, Mäkelä kuvaa.

Sama on huomattu myös Terveystalossa. Työterveyshuollon ylilääkäri Tanja Vuorela kertoo, että psykologipalvelut, työterveyslääkärin ja -hoitajan ajat ovat kysyttyjä. Epävarmuus ja epätietoisuus tulevasta luo työntekijässä ahdistusta. Sekä miehet että naiset kysyvät palveluja, enemmistönä kuitenkin naiset.

– Ihmiset hakevat henkistä valmennusta muutokseen, tukea ja hoitoa masennukseen ja ahdistukseen, Vuorela luettelee.

Kynnys melko matala yhteydenotolle

Vuorelan mukaan kynnys ottaa yhteyttä työterveyshuoltoon on kohtalaisen matala. Myös talouden muutokset ovat työelämässä tuttuja.

– Silti osa suomalaista pyrkii selviämään liiankin pitkään itse. He käyttävät voimavaransa ja tulevat vasta aivan viimeisessä hädässä. Useimmat tarttuvat työnantajan ja työterveyshuollon apuun, kun saavat tietää muutosten koskevan itseään.

Yt- tilanteet tulevat usein nopealla aikataululla, eikä pitkä etukäteisvarautuminen ole työterveyshuollon osalta aina mahdollista. Varsinkaan pörssiyrityksissä muutoksesta ei voida kertoa kenellekään etukäteen.

– Osa yrityksistä varautuu kuitenkin jo ennalta. Näin työterveyshuolto on joskus jo ensimmäisissä yt-tilaisuuksissa mukana, Mehiläisen työterveyslääkäri Kari Mäkelä kertoo.

Mäkelä korostaa, että yt-neuvotteluista puhuttaessa on paljon yritys-, alue- ja kaupunkikohtaisia eroja toimintatavoissa.

– Joissakin yrityksissä yt-neuvottelujen alkaessa esimerkiksi työntekijöiden työpoissaolojen määrä laskee, toisissa poissaolot taas saattavat jopa nousta huimasti. Yritysten kulttuurit ovat erilaisia, Mäkelä huomauttaa.

Terveystalo on Suomen suurin yksityisiä työterveyspalveluja tuottava yritys, Mehiläinen on toiseksi suurin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.